Et tyvetall blomsterdekorasjoner omkranset kisten i Sandnes kirke i Masfjorden. Kjartan Andvik ble bare 33 år gammel.

— Kjære Kjartan, snille, gode gutten vår. Så kom den dagen vi alltid var redde for. Vi ville alltid tro at du hadde full kontroll. Du sa alltid at det ordnet seg i luften, begynte Andviks far da foreldrene talte i kirken.

— Du var så fornøyd med livet. Det var på Voss du likte deg aller best. Det forstår vi etter å ha møtt vennene dine, fortsatte moren.

— Vi misunner deg måten du klarte å nyte livet på. Som søstrene sa - Kjartan gjør alltid som han vil. Du har gitt oss så mange gleder i livet, Kjartan. Og nå den største sorg, sa faren, før moren avsluttet:

— Du sa mange ganger at jeg kommer ikke til å bli gammel, mamma, og når jeg dør, så dør jeg fort. Det fikk du rett i. Vi savner deg så fælt. Takk for den du var.

Fant vennene i luften

Sokneprest Knut Sørheim snakket om da meldingen om flyet kom:

- EN TRAGEDIE: Sokneprest Knut Sørheim har selv konfirmert Andvik i kirken. - Han var en veldig god mann, som døde altfor tidlig, sa Sørheim.
GERHARD FLAATEN

— Det var vanskelig å tro på den tanken, at nå hadde det skjedd, det som mange fryktet. Det er ufattelig trist å tenke at Kjartans unge og spennende liv er forbi. Og vanskelig å fatte hvordan dette kunne skje.

Han sa videre at Andvik helt klart kunne være en utfordring for dem som hadde et ansvar for ham eller likte livet best når det var innenfor kontroll.

— Kjartan måtte utfordre og få til også det andre ikke turte. Han var ikke gammel da han klatret opp i 25 meter høye trær i prestegården, sa Sørheim.

Andvik gikk sine første skoleår ved Sandnes skole, der mange sitter og følger begravelsen på storskjerm. Han tok fagbrev i Knarvik som motormann, og dro videre til Bergen maritime skole - «men fikk aldri tatt eksamen fordi han var mer opptatt av å være oppe i luften».

— For Kjartan ble nettopp luften og flygingen der han fant sine aller beste venner. Han ble blant enerne i internasjonal målestokk. Det skulle ikke være sånn at den skjermen som så mange ganger har båret ham trygg gjennom luften, i dag skal bære kisten hans, sa soknepresten.

- Vil savne deg hver dag

En tekst fra kjæresten ble også lest opp i kirken:

— Mine beste år er de jeg har hatt sammen med deg. Det tok ikke lang tid før du kalte meg «godjento mi». Nå vil jeg savne deg hver dag og du vil være i mitt hjerte for alltid. Du var min beste venn.

Besteforeldre og resten av familien fortalte om en gutt som var med på alt og som likte alt som var motorisert.

— Vi tenkte det verste da flyet var savnet, men tenkte at det går nok bra denne gangen òg. Så kom meldingen om at du var savnet, sa en onkel.

En venn som har kjent Andvik siden 1999, sa også noen ord:

MODELLFLY: Kisten sto på en paragliderskjerm. Snorene til skjermen lå langs kirkegulvet. Rundt blomsterkransene hadde pårørende lagt modellfly.
GERHARD FLAATEN

— Slik jeg kjenner Kjartan, tør jeg nesten ikke sørge. Jeg vet hva han ville sagt: Sitt ikke der og grin, kom deg ut og leik!

Han la til:

— Kjartan sa: Dør jeg, så må dere holde en kjempefest. Kjartan, vi skal gjøre som du ønsket. I kveld blir en skikkelig Kjartan-fest.

Paraglider og modellfly

Kisten i Sandnes kirke sto på en paragliderskjerm, og snorene til skjermen lå langs kirkegulvet. Rundt blomsterkransene hadde de pårørende lagt modellfly.

— Det var dette som var lidenskapen hans, sa sokneprest Knut Sørheim før begravelsen begynte.

Det var spesielt for ham å lede begravelsen. Han har selv konfirmert Andvik i denne kirken. Andvik ble også døpt her.

Etter at Andvik flyttet fra Masfjorden til Bergen, og deretter til Voss, beholdt han de sterke båndene til hjembygden, forteller soknepresten.

— Dette er en dyp tragedie som går sterkt inn på alle her. Han var en veldig god mann, som døde altfor tidlig.

- Betydde mye for mange

På en av kransene sto en siste hilsen fra familien til Trym Gram-Knutsen, som omkom sammen med Andvik. Han begraves på Voss mandag.

Søskenbarna til Andvik sto for de musikalske innslagene i kirken.

— Han betydde mye for mange og skulle ha et langt, flott liv foran seg, sa presten.

— Det er så gåtefullt at dette kunne skje. Han var en svært dyktig pilot og veldig opptatt av sikkerhet. Det er ingen som forstår det.

Flere hundre personer strømmet til kirken i gråværet. De som ikke fikk plass i kirkerommet, dro ned til Sandnes barneskole, om lag én kilometer unna. Der ble begravelsen sendt direkte på storskjerm.

— Vi har også sendt lenke til dem som ønsket å følge begravelsen, men ikke hadde mulighet til å komme. Han hadde et stort nettverk i hele verden, sa kommuneoverlege Rolf Martin Tande.

Mange fra luftsportmiljøet

Om lag 200 fikk plass i kirken, og cirka 100 i kyrkjelydsrommet vegg i vegg. I gymsalen på barneskolen ble det satt ut 206 stoler, det var for få til alle som møtte opp. Kaizers Orchestras «Hjerteknuser» ble spilt på anlegget mens gymsalen fyltes opp.

SENDT DIREKTE: I gymsalen på barneskolen ble begravelsen sendt direkte på storskjerm.
GERHARD FLAATEN

Det var mange unge mennesker til stede. Noen hadde med seg campingvogner.

— Det er mange fra luftsportmiljøet som har sagt de vil bli her i helgen og ha en slags camp, for å hedre minnet hans på den måten. Det er et sammensveiset miljø, sa Tande.

Familien til Kjartan Andvik ønsket å takke alle som har stilt opp:

— Takk til familie, kommune, bygdefolk, profesjonelle og frivillige som har hjulpet og støttet oss. Vi vil også takke alle som på så mange måter har vist oss omsorg i denne tunge tiden. Vi er dypt takknemlige.

OMKOM: Kjartan Andvik mistet livet i flyulykken på Voss forrige mandag. Han ble 33 år gammel .
PRIVAT