• Han fortjener døden når han snakker om Gud i kirken. Det sa en av de fornærmede i rettssaken i et videoavhør som ble vist i retten.

Mandag startet rettssaken mot den tiltalte misjonæren som skal ha misbrukt flere gutter i Argentina.

I et videoavhør fra Argentina forklarte en av de fornærmede guttene seg. Han sa at den første seksuelle tilnærmelsen fra 45-åringen skjedde bare uker etter at misjonæren kom. Gutten mener selv han da var 13-14 år.

— Han befølte meg nedentil da jeg var på overnatting, sa den nå 22 år gamle gutten.

«Nesten som et leketøy »

Ifølge hans forklaring ble det verre etter hvert.

— En kveld noe senere tvang han seg på meg i sofaen. Han ba meg ta av klærne. Jeg begynte å gråte og var redd, håpet noen av de andre i huset skulle våkne, men det gjorde de ikke, sa gutten.

Han beskrev også vold og trusler, og mente 45-åringen hadde behandlet ham «nesten som et leketøy».

— Han truet med å kaste meg og søsknene mine ut av barnehjemmet. Jeg og mine syv søsken, vi var fattige folk, levde i denne frykten. Han trodde han var sjefen, og han hadde virkelig autoritet.

Fortjener døden

Gutten sa det smertet ham mye å se at misjonæren ble sett på som en kristen pastor.

— Men jeg visste hva han holdt på med. Han fortjener døden når han snakker om Gud i kirken. Vi var uskyldige barn som vokste opp under Guds ord. Etter hvert ble det styggere, og han ble mer og mer desperat. Men jeg kunne ikke fortelle det som skjedde til noen, det ville blitt mitt ord mot hans, og ingen ville trodd meg, sa den nå 22 år gamle mannen.

- Kjøpte klær og sko 45-åringen mener han ikke har betalt direkte for seksuell omgang med guttene.

— En av guttene sa han ville tjene litt på tjenestene, og det bekreftet jeg var mulig. Men det jeg ga var ikke betaling for sex, men betaling for hans behov for blant anne klær, sko og mobilkjøp, sa 45-åringen.

— Burde ha stoppet Aktor kjørte ham hardt på dette. Til slutt kom dette fra 45-åringen.

— Du kan si det sånn at han krevde betaling for seksuell omgang. Slik jeg ser det nå, så er det prostitusjon, ja. Men den gangen hadde jeg ikke betenkeligheter med det. Nå innser jeg at jeg burde vært voksen nok til å stoppe det lenge før det startet.

- Alle over 16 Eks-misjonæren vedgikk også å ha gitt gaver og penger til flere av guttene. I politiavhør har han forklart at han ga 100 pesos, tilsvarende cirka 250 norske kroner den gangen, for sex med tre av guttene.

— Det sa jeg den gangen for å stille meg til rådighet for politiet, for at de skulle starte etterforskning, sa 45-åringen i dag.

Han måtte også tåle hardkjør fra aktor når det gjelder hvor gamle guttene var.

— Mitt ansvar er at alle var over 16 år, sa 45-åringen.

— Men noen dokumentasjon på det har jeg ikke sett før etter at anklagene mot meg kom, vedgikk han.

- Påvirket guttene

45-åringen gikk i sin forklaring langt i å antyde at misjonærkolleger av ham i Argentina hadde gått for langt for å avsløre ham som homofil. Med henvisning til tre misjonærkolleger som i 2009 drev egen etterforskning, etter at politiet i Bergen hadde henlagt saken, sa 45-åringen:

— Noen har ønske om å gjøre dette til noe mer. Jeg har forklart meg om mine seksuelle kontakter i Argentina, og kjenner meg ikke igjen i anklagene, sa 45-åringen.

Nekter skyld På spørsmål fra aktor om han mener de tre menighetskollegene har påvirket guttenes forklaringer, svarte eks-misjomæren:

— De har i hvert fall hjulpet til med tidspunkter og handlinger.

— Kan en annen mulighet være at du selv ikke forteller hele sannheten, var aktors oppfølgingsspørsmål.

45-åringen svarte da med å gjenta sin oppfatning av de seksuelle handlingene, som ikke samsvarer med beskrivelsene i tiltalen.

— Det er den seksuelle kontakten jeg har hatt, fastslo 45-åringen.