– Hundene blir feitere og feitere for hvert år, sier veterinær Vivi Hjelmeset på Dyreklinikken Bergen vest. Nå vil hun slanke hunden din.

– Vi ser at eierne overfører sin livsstil over på hundene. Jeg vil anslå at halvparten av hunder over fem år er overvektige og rundt en fjerdedel er sykelig overvektige, sier Hjelmeseth.

Skal kunne kjenne ribbena

Nederlandske Ulrike van Es kommer innom klinikken to ganger i uken med sin snart 14 år gamle Jack Russel terrier Tracy. Sammen skal de følge en slanke— og behandlingsopplegg i åtte uker med trening, slankepreparater og livsstilsveiledning. I dag står ni minutter med vannmøllemosjon og massasje på timeplanen for den overvektige og giktplagede tispen.

– Behandlingen har allerede gitt resultater, nå får hun ikke så vondt lenger når vi klapper henne på ryggen, sier eieren og hjelper den nervøse hunden opp i bassenget. Hjelmeseth mener at overvekt og belastningsskader kan føre til en ond sirkel når det gjelder vektproblemer.

– Når hunden blir overvektig får den belastningsskader og da gjør det vondt når den mosjonerer, noe som fører til enda mer overvekt, forklarer hun.

Vivi Hjelmeseth tror at mange ikke innser at nettopp deres hund er overvektig.

Betalingsvillige eiere

– Det går gjerne over tid og da er det ikke så lett å se, dessuten kan det ikke alltid sees. Tegnet på overvekt er at en ikke kjenner ribbena når en stryker lett over siden på hunden, forteller hun.

– Det er vi som har gjort henne overvektig. Vi har nok skjønt at hun var det, men vi har tenkt at hun er gammel og at hun kan få kose seg, erkjenner van Es.

Veterinæren mener det er grunnen til at mange hunder blir for tykke.

– Eierne mener ikke å være onde med dyrene. Men det er vanskelig å si nei når hunden står der med store øyner over matskålen. Da kommer vi inn med pekefingeren og prøver å endre livsstilen deres, sier Hjelmeseth.

Van Es tror ikke hun hadde klart å gi Tracy like god hjelp uten klinikktilbudet.

– Tracy er blitt så stiv at hun ikke klarer å gå i terrenget. Men hun tåler godt å trene i vanntredemøllen. Mange synes det er dumt å bruke så mye penger på en så gammel hund, men jeg betaler hva det måtte være for at hun skal ha det bra, sier eieren.