• Kristne privatskoler bør bare få 50 prosent støtte. De representerer ikke noe reelt alternativ til de offentlige skolene.

TOR KRISTIANSENtor.kristiansen@bt.no

— Unntaket er Steinerskolene, de bør fortsatt få 85 prosent støtte fra staten, sa SVs stortingsrepresentant Rolf Reikvam da han innledet til debatt om private skolers fremtid i Norge på Høgskoleen i Bergen, avdeling for lærerutdanning i går.

200 studenter fylte skolens aula og fulgte engasjert debatten Norsk Lærerstudentlag hadde tatt initiativ til.

Terje Søviknes tok til orde for mangfold og valgfrihet. Han pekte på at det er opplæringsplikt, ikke skoleplikt her i landet. Selv ønsket han flere private alternativ og mer konkurranse med offentlig skole..

— Det er ikke noe problem med et par prosent i private skoler, men får vi elleve prosent som i Egersund, blir det for mye, mente Ranveig Frøiland.

— Det offentlige har hatt ansvar for skolene i mer enn 100 år, likevel makter det ikke skikkelig vedlikehold. Offentlige skoler trenger mer konkurranse, mente Tom Kristen Nilsen som også berømmet offentlige skoler for å satse på utvikling.

Rolf Reikvam mente fattigdom var den offentlige skoles største trussel og anklaget Høyre for ikke å ha sikret skolen mer penger. Han anklaget Frp for å gjøre skolen til markedsplass ved å selge skolebygg. Andre anklaget Frp for å selge skoler for å sende eldre til Syden.

— Vi selger skolen for å gi elevene bedre forhold. Private selskap kan sikre oss nye skolebygg og bedre inneklima to år før vi selv vil mange. Samtidig får vi midler til å gi elevene bedre innhold i skolen, presiserte Søviknes.