— Det er trist at Sponheim får rett. Veterinærer er en yrkesgruppe som man kan presse til å jobbe gratis, sier Hallgrim Andersen, veterinær på Osterøy.

Han skal ha vakt i helgen, men vet ikke om han får betalt for å være i beredskap.

— Når det går hett for seg, kan jeg enkelte netter komme opp i ni besøk. Sønnen min ser jeg knapt. Han sover når jeg kommer hjem om kvelden og når jeg drar om morgenen. Hvis jeg i hele tatt er hjemme om natten.

Fra og med denne helgen blir vaktdistrikt slått sammen på natt, helg og helligdager. Da skal det etter planen bare være én veterinær på vakt på Osterøy, Arna, Åsane, Bergen, Os, Sund, Fjell Øygarden og Askøy.

- Presset opp i et hjørne

— Det er fysisk umulig å klare et slikt dobbelt distrikt alene. Vi går fra et distrikt som allerede var for stort til det doble, sier Hilde Røssland, veterinær fra Askøy.

De syv veterinærene i Bergen Nord og sør ser ingen annen utvei enn å arbeide to stykker i områder der det etter avtalen bare skal være én person på jobb. Mattilsynet har ingen ekstravakter å tilby i lammingen, til tross for at Landbruksminister Sponheim har lovet full døgnbemanning i alle distrikter i høysesonger.

— Med respekt for dyrs liv har vi nå sett oss nødt til å dele lønnen mellom oss. Det er veldig dumt for da gir vi opp det vi kjempet for. Vi føler oss virkelig presset opp i et hjørne, men alternativet er at lammingen ender i tragedie, sier Røssland.

- Meningsløs ordbruk

— Det er en meningsløs ordbruk når de sier de jobber gratis, sier landbruksminister Lars Sponheim.

— Vi betaler bare vaktgodtgjørelse, at de får penger for å sove og holde seg edru. Det er dyreeier som betaler alt arbeidet de gjør, sier han.

Sponheim mener det heller ikke skal være nødvendig at to veterinærer skal dele på en vaktgodtgjørelse.

— Vi har i avtalen med veterinærene lagt ut 60 månedsverk ekstra i sesongtillegg, som skal sørge for ekstra bemanning i lammingen, sier han.

Ifølge Sponheim er seks av disse i Hordaland.

— Dem kan Mattilsynet bruke til å sørge for nok folk i lamminga, sier han.

Resultatløst møte

I går var Landbruks- og matdepartementet i nok et møte med Den Norske Veterinærforening. Formålet med møtet var å finne løsninger på hvordan områder uten vakt kan bli bemannet innenfor rammene av den inngåtte avtalen.

Ifølge Sponheim ble frontene ikke flyttet på møtet.

— Vi har bare presisert at vi ikke opplever at det er noen konflikt. Det er ikke vi som har noe problem, men Veterinærforeningen. Vi har levert pengene og de skal levere arbeid i andre enden - det er det ikke alle som gjør, sier landbruksministeren.