Lærerstudenten hadde vært på byen natt til fredag 1. november i fjor. Ved 02.30-tiden var hun på McDonald's på Torgallmenningen i Bergen.

— Jeg sendte en tekstmelding til en venninne og ba henne komme dit. Deretter la jeg telefonen i vesken min. Kort tid etter skulle jeg ta den frem igjen, men da var den borte, forteller Kari Nyborg Mosand.

Hun spurte betjeningen om de hadde fått inn telefonen, uten hell. Samtidig var en 20 år gammel mann i lokalet. Han hadde stjålet hennes telefon, men ga seg ikke med det. Han forsøkte å ta en annen telefon fra en mann som var på stedet.

Tyven lyktes ikke, da en annen mann så hva som skjedde. Han tok telefonen fra tyven. Politiet ble tilkalt og mannen pågrepet.

— Jeg ante ikke at dette skjedde samtidig. Det var mange mennesker der, sier Nyborg Mosand.

Så telefonens bevegelser

Mannen ble pågrepet på Torgallmenningen og tatt med av politiet.

— Jeg ringte min egen telefon flere ganger. Den var ikke slått av, og jeg hadde et lite håp om å få den tilbake. Samtidig sjekket vi appen «Find my Iphone». Vi så at telefonen beveget seg og var i nærheten av politihuset, forteller Kari Nyborg Mosand.

Rundt en time etter tyveriet fikk hun telefonen hun ventet på.

— Det var politiet som ringte, og vi var fortsatt på McDonald's. De hadde funnet telefonen min før jeg rakk å anmelde saken. Jeg var kjempeheldig, forteller hun.

Torsdag møtte en 20 år gammel mann i Bergen tingrett. Han er av utenlandsk opprinnelse og har ikke lovlig opphold i Norge. Mannen har fått en dom på ett års fengsel for ulovlig innreise til landet.

Strengere straff

Politiadvokat Rune malt la ned påstand om fengsel i 120 dager for to tyveri av mobiltelefon og et tyveri av penger, busskort og nøkler fra en kvinne som var i køen ved utestedet Metro to timer før han gikk på McDonald's.

— Straffen for tyveri av mobiltelefoner er skjerpet. Høyesterett dømte i fjor en mann til åtte måneder fengsel for tyveri av fire telefoner. Da jeg la ned påstand om straffeutmåling i denne saken, måtte jeg ta hensyn til at tiltalte tidligere er dømt til fengsel i ett år for ulovlig innreise til riket, sier Malt.

Han bekrefter at det ringte på den stjålne telefonen da politiet hadde 20-åringen på politihuset.

— Vi ringte tilbake til en av de fornærmede, som fikk telefonen tilbake samme natt, sier Malt.

Advokat Bjarte Aarlie er mannens forsvarer og var til stede under rettssaken mot ham.

— Han ønsket å forklare seg, men husket lite fra kvelden. Derfor ble hans forklaring veldig kort, men han innrømmet straffeskyld. Han soner nå en dom på fengsel i ett år for å ha brutt innreiseforbudet til Norge og var ferdig med halvparten av soningen, sier forsvareren.