— På det tidspunkt Hagen og Fremskrittspartiet vil sende eldre ut for å shoppe sykehjemsplasser er 60-70 prosent av dem blitt så svekket at de er mer eller mindre forvirret, sa en voldsomt engasjert Kristin Halvorsen da hun tok et oppgjør med stykkprisfinansieringen Frp vil gjennomføre i eldreomsorgen og på andre samfunnsområder. Carl I. Hagen var i løvens hule da han i går deltok i en debatt om konkurranseutsetting og velferdstjenester. I forsamlingen på Hotel Norge satt tillitsvalgte fra kommunesektoren. Kristin Halvorsen og Ap-leder Jens Stoltenberg kom til sine egne. Det var smått med applaus til Carl I. Hagen og kommunalminister Erna Solberg.

«Nedlatende»

Men Hagen flørtet da heller ikke med de kommuneansattes representanter:

— Jeg fatter ikke hvorfor dere er så nedlatende overfor dem som ikke jobber i offentlig sektor.

For meg er det revnende likegyldig hvem som tilbyr velferdstjenester, så lenge brukeren har full frihet til å velge, sa Hagen, og brukte seg selv som eksempel:

— Hvis jeg får Alzheimer, hvorfor i all verden er det byråkrater og politikere som skal bestemme hvilket tilbud og omsorg jeg skal få.

Jeg har gjennom et langt liv valgt frisør og spisesteder selv. Hvorfor skal ikke jeg som gammel, eller mine pårørende, få lov til å velge leverandør av sykehjemstjenester, spurte Hagen. Han understreket at Frp vil ha rettighetslovgivning på mange områder. - Vi vil samle velferds-Norge til ett rike. Tilbudet skal ikke være avhengig av kommuneøkonomien, sa Hagen.

Nei til omsorg på børs

Ap-leder Jens Stoltenberg berømmet kommuneansatte som daglig gir omsorg og varme til unge og gamle uten å få feite overskrifter.

Modernisering av det offentlige velferdstilbudet er det beste bolverk mot fremvekst av kommersielle tilbud, var hans budskap.

— Jeg er redd for å innføre børsens logikk i omsorgssektoren. Da er målet lave kostnader, ikke omsorg og kvalitet, sa Stoltenberg.

Senterpartiets Magnhild Meltveit Kleppa fulgte opp og angrep ideen om at det er mulig å kontraktsfeste hvor mye tid og ressurser man skal bruke på demente.

— Erna Solberg må slutte med humbugen det er å lovprise konkurranseutsetting av eldreomsorgen, tordnet hun.

Men kommunalministeren fra Høyre slo tilbake.

— Dette er svartmaling. Det er populistisk og rått, sa hun.

- Blir lubben

Solberg tok avstand fra et Unge Høyre- klistremerke som sier at offentlig ansatte er late. Men hun nølte ikke med å kalle LO for bakstreversk i forhold til konkurranseutsetting.

— Alle private og offentlige organisasjoner blir lubne hvis de ikke utsettes for konkurranse. Vi vil ikke at de ansatte skal løpe raskere, men jobbe smartere, sa kommunalministeren.

En mann i salen minnet Solberg og Hagen på følgende visdomsord: ý Den som kjenner prisen på alt, kjenner ikke verdien av noe.

HEFTIG DEBATT: Frp-formann Carl I. Hagen (nærmest) krever frihet til å velge sykehjem, akkurat som frisør og spisested. Kristin Halvorsen (nr. 2 f.v.) mener Frp vil innføre et sjekkheftesamfunn.<p/>FOTO: BJØRN ERIK LARSEN