I en kronikk over to sider i VGs lørdagsavis skriver den tidligere Frp-sjefen at han ser fram til valgdagen med stolthet og frykt. I kronikken Hagen opp ti reformer som bør gjennomføres dersom Frp skal være med i en regjering.

Ordføreren i Austevoll, Helge Andre Njåstad (Frp) leste først om kronikken gjennom medier.

— Da tenkte jeg «oj», men den var ikke så gale som fryktet. Han ramser jo opp en rekke ting vi står for. Vi har alltid sagt at om vi skal i regjering, så må vi sette vår farge på den og prege den, sier Njåstad.

Vil ha asylmottak i Afrika

Njåstad mener det viktigste er at det ikke skapes usikkerhet blant velgerne.

— Om vi kommer i regjeringen, vil vi få frem vår politikk, Siv Jensen forankrer dette godt, sier han.

På sin kravliste nevner Hagen blant annet sentralt finansiert eldreomsorg, justering av handlingsregelen slik at prosjekter innen veitrafikk og helsevesen blir holdt utenfor, og at all bruk av bompenger skrinlegges. Han vil også opprette asylmottak i Afrika og Asia.Han skriver videre:

«Dersom resultatet blir for dårlig, slik jeg vurderer det, vil jeg ikke nøle med å knuse min egen drøm om regjeringsdeltagelse ved sterkt å argumentere mot slik deltagelse i det offentlige rom. Et fristilt Fremskrittsparti i opposisjon til en Høyre-ledet regjering, som ikke får til noe særlig, vil gi et brakvalg for FrP i 2017.»

— Siv har kontroll

- Er det greit av Hagen går ut offentlig og truer med å jobbe mot en regjeringsplattform du eventuelt har forhandlet frem?

— Jeg oppfatter det ikke som trussel. Det er bra at han engasjerer seg, men han kunne kanskje gjort det på en annen måte, dette kan skape usikkerhet rundt noe Jensen har god kontroll på, det er synd at han skal gjøre det vanskelig for henne, sier han.

Os-ordfører Terje Søviknes (Frp) mener Siv Jensen har håndtert Hagens utspill godt.

— Jeg stiller meg bak hennes svar. At et sterkt Frp gir et godt utgangspunkt for å forhandle, er det samme Siv Jensen har sagt gjennom hele valgkampen, sier Søviknes. Utover det vil han ikke kommentere saken.

Gjermund Hagesæter (Frp) ønsker heller ikke å kommentere kronikken.

— Jeg har vært i valgboder i hele dag, og har ikke fått lest kronikken i sin helhet. Derfor ønsker jeg ikke å kommentere den, sier han.

Hva synes du om Carl I. Hagens utspill den siste tiden? Si din mening i kommentarfeltet!

LAGER VANSKELIGHETER: Ordføreren i Austevoll, Helge Andre Njåstad (Frp), mener Carl I. Hagen gjør det vanskelig for Siv Jensen.
JAN M. LILLEBØ (arkiv)