— Jeg har vært utrolig heldig. Bilen står fremdeles fast i raset, forteller Morten Sagstad Tvedt.

Han var på vei hjem til Holsnøy etter ferie i Arendal da han havnet midt i et ras like ved Folkedal.

— Jeg hørte en kraftig susing og lurte først på om det var noe galt med bilen. Men da det begynte å romle og hagle steiner, skjønte jeg at det var et ras. Jeg hogg i bremsene og stoppet i en høy murkant i motsatt kjørefelt, sier han.

Det har trolig reddet livet hans.

— Jeg ble stående så tett inntil muren at raset gikk over meg. Samboeren min klarte å stoppe og rygge. Ellers vet jeg ikke hva som hadde skjedd. Jeg var helt i sjokk og ble sittende i bilen til støvet hadde lagt seg. Samboeren min så store steiner som fløy rett over meg, forteller Tvedt.

- Helt skjelven

Etter at det verste hadde lagt seg, tumlet han ut av bilen, uskadd.

— Jeg måtte bare sette meg ned. Jeg var helt skjelven.

Hordaland politidistrikt fikk melding om raset i 22-tiden i går kveld. Raset skal ha gått i fjellsiden rundt 500 meter over veien.

Vegvesenet opplyser at en geolog skal undersøke stedet ved 11-tiden i formiddag.

100 meter bredt

— Raset traff to biler som var på vei til fergen i Kvanndal. Alle kom seg ut uskadd, men de to bilene skal ha fått store materielle skader, sa operasjonsleder Asbjørn Andersen ved Hordaland politidistrikt i går kveld.

Raset skal være om lag 100 meter bredt på det bredeste. Ingen av bilene ble begravd av massene. Passasjerene kunne derfor ta seg ut på egen hånd.

Fortsatt stengt

– Veien vil tidligst bli åpnet etter helgen, forteller vaktoperatør Marit Hove ved Vegtrafikksentralen.

Det raser fortsatt fra fjellsiden i rasområdet. Dermed er det ikke mulig å begynne oppryddingsarbeidet i veibanen.

– Det viste seg at raset kom fra 400-500 meter oppe i fjellsiden. I dag har geologer vært på plass for å inspisere fjellsiden, de holder på å spyle med helikopter for å få ned småstein. Det er også en større blokk som kanskje må sprenges, forteller Hove.

Setter opp ekstrabåt

For folk som er avhengig av å ta seg forbi rasområdet for å komme seg på jobb er det satt opp båt fra Kvandal til Granvin klokken 07:00 i morgen tidlig. Båten stopper også i Folkedal for å plukke opp passasjerer. Returen går klokken 16:30 fra Granvin, ifølge Vegtrafikksentralen.

Folkedal ligger mellom Granvin og Kvanndal, et par kilometer fra fergekaien. Riksvei 7 gjennom Hardanger er stengt, slik at all trafikk mot Hardangervidda dirigeres om Voss. Fergene går som normalt.

Området evakuert

Ifølge operasjonsleder Andersen ble området evakuert onsdag kveld på grunn av fortsatt rasfare.

— Området blir skiltet og sikret nå, og vil ikke bli åpnet i natt. Det er for usikkert å sende folk inn i natt, sa vaktoperatør Trond Vedvik hos Veitrafikksentralen onsdag kveld.

Melding fra beboer

De som blir rammet av stengningen må kjøre europavei 16 og riksvei 13 om Voss eller ta fergen Bruravik - Brimnes.

Veitrafikksentralen fikk melding like før klokken 22 onsdag.

— Vi fikk først melding fra en beboer om at det gikk stein i fjorden. En bekreftende melding kom like etterpå om at veien var stengt, sier Vedvik.

- Aldri mer

Morten Sagstad Tvedt har kjørt denne veistrekningen mange ganger. Men nå kan det bli lenge til neste gang.

— Jeg kjører aldri mer denne veien. I hvert fall ikke før det blir foretatt skikkelig rassikring. Da jeg så omfanget av raset etterpå, innså jeg at jeg har hatt griseflaks, sier han.

Arnstein Karlsen
KNUT HJORTLAND (GRAFIKK)
ARNSTEIN KARLSEN
Arnstein Karlsen
Arnstein Karlsen