Jana Ohldiech flyttet fra tidligere Tsjekkoslovakia i 1972. Etter et treårig opphold på Østlandet, endte hun opp i Bergen og Åsane i 1975. Hun treffer Åsane Tidende i huset sitt i Rollandsåsen.

I et rom i sokkeletasjen har hun flere av bildene sine hengende. På et staffeli står et bilde av hvite murhus fra sørlige strøk. På veggene henger det andre typer bilder. Hun behersker flere ulike typer teknikker, ut ifra det vi kan se på veggene.

– Hva slags type kunstner er du?

– Jeg har drevet med akvarell så lenge jeg kan huske. Oljemaling har jeg bare drevet med i tre års tid. Jeg liker å forsøke nye teknikker, og jeg er veldig interessert i kunst generelt. Jeg drar mer enn gjerne på utstillinger, men ser ikke på bildene for å få ideer. Ideene kommer til meg på helt andre måter, og jeg aner ikke hvordan. Av og til blir bare bildene til, uten at jeg kan si hvordan. Andre ganger får jeg ideer til motiver, og da lager jeg gjerne skisser med blyant før jeg maler bildet, forteller hun.

Musikkinspirert

Tre av bildene som henger i rommet, skal stilles ut under Åsane Kunstforening s utstilling denne måneden. Ett viser en mann, med en bakgrunn fra en storby. Jana forklarer.

– Dette er «Rhapsody in blue». Bildet er inspirert av George Gerswins komposisjon med samme navn. Bakgrunnen viser New York, forteller hun, og viser oss neste bilde, som viser mange kjente bygg, dog i en uvant plassering.

– Dette bildet har jeg kalt «Bergen in a nutshell». Her ser du blant annet Bryggen i Bergen, Mariakirken, Håkonshallen og Fløibanen, alt i ett bilde. Jeg har malt et ganske likt bilde tidligere, fra min tidligere hjemby i nord-øst Tsjekkia, forteller Jana.

Avslappende

Det tredje bildet Jana skal stille ut, er svært annerledes fra de to første. Dette er et naturbilde, med trær, enger og himmel. Bildet har en påfallende tredimensjonalitet.

– Dette er «Pointilisme». Det er en teknikk der en bruker små prikker over hele bildet, i ulike farger. Det er en spennende teknikk, som jeg har kost meg mye med. Det er veldig avslappende, forteller hun.

– Hvor mye tid bruker du på kunsten?

– Jeg rekker ikke å holde på med det så mye som jeg skulle ønske. Jeg koser meg veldig med kunsten, og driver med det så mye jeg kan. Men hagen tar mye tid, og det er alltid mye som må gjøres. Hadde bare døgnet hatt 48 timer, så hadde jeg rukket med, sier en lattermild Jana.

Spesielle julekort

At hagen tar tid er ikke vanskelig å forstå. Fire mål med gress, blomster og busker er jobb nok for ett menneske. Men Jana er en kreativ 62-åring. Når hun ikke maler bilder, bruker hun tid på kunst med tekstiler. En gang i tiden drev hun et eget selskap, med egendesignede sportsklær.

– Det var et veldig vanskelig marked å gå inn på, så vi måtte avslutte det. Jeg driver imidlertid mye med tekstiler fortsatt. Jeg lager alle julekortene mine selv, og bruker blant annet tekstiler til det. Det er veldig gøy, og det er artig å se julekortene mine henge på veggene hjemme hos venner og kjente, forteller hun.

Besøk Åsane Tidende.

Les flere nyheter på våre lokalsider.

KREATIV: Jana Ohldiech stiller ut sine bilder under Åsane-utstillingen i Torgstuen fra 18. oktober.
Andreas Isaksen
«RHAPSODY IN BLUE»: Dette bildet er inspirert av George Gerswins komposisjon.
Andreas Isaksen
«BERGEN IN A NUTSHELL»: Mange severdigheter i ett bilde.
Andreas Isaksen