Klokken 08.30 i morges inspiserte Arbeidstilsynet 19 av virksomhetene på Fisketorget. Stemmningen blant fiskehandlerene var amper og irritabel.

— Det er klart at torghandlerene blir lei det negative fokuset fra media. Vi opplever jo at kritikken mange ganger uberettiget, sier fisketorgets medietalsmann Bent Unneland.

— De fleste er greie Fem inspektører fra Arbeidstilsynet kartla forhold rundt arbeidskontrakter og lønnsslipper på Fisketorget. Hver enkelt ansatt ble bedt om å fylle ut et skjema om lønnsvilkår og kontrakter.

— Vi ble tatt positivt i mot, og det store flertallet er veldig samarbeidsvillige, sier prosjektansvarlig Thure Dreier Iversen i Arbeidstilsynet Vest.

Aksjonen avdekket at flere av arbeidstakerne mangler arbeidsavtaler og at det kan virke som en del ikke får overtidsbetalt. Men Arbeidstilsynet presiserer at det endelige resultatet ikke er klare før tirsdag i neste uke.

— Jeg inspiserte selv bare fire boder, så jeg vet lite om helhetsbildet i øyeblikket, opplyser prosjektansvarlig Iversen.

— Nå har arbeidsgivere en uke på seg til å lever inn relevant dokumentasjon til oss.

Å ikke samarbeide med Arbeidstilsynet kan i ytterste konsekvens føre til full stopp av virksomheten.

Før aksjonen opplyste tilsynet at de forventet å finne uregelmessigheter på Fisketorget.

— Jeg blir overrasket om alle har arbeidskontrakter, sa prosjektleder Iversen.

Viktig for byen - Vi er faen så lei av dere, skriker en av fiskehandlerene til bt.no, og dunker knyttneven i bordet. Han nekter å oppgi navn, hverken på seg selv eller sin virksomhet.

— Dere har ikkje nokke med det å gjøre.

På telefon påpeker Torgets pressetalsmann Bent Unneland at det har lite hensikt å skjelle ut journalistene, og ber fiskehandlerne roe seg ned. PR-rådgiveren ønsker at fokuset skal dreies over på Torget som turistattraksjon.

-Torghandlerne står på fra morgen til kveld for å tilfredstille byens krav til Torget, mener talsmann Unneland.

Han påpeker at godt omdømme er i torghandlerenes egen intresse.

— Torget kan ikke fremstå som lugubre greier, og det er klart at vi må forholde oss til lovverket, sier Unneland.

Han lover at det vil bli ryddet opp umiddelbart hvis det avdekkes uregelmessigheter.

- Har mye makt over ansatte I 2009 gjennomførte Arbeidstilsynet i i overkant 15.000 tilsyn. Av disse berører rundt 1000 arbeidskontrakter som tema. I 700 av tilfellene har tilsynet reagert eller lagt ned et påbud.

Vanligvis inspiserer Arbeidstilsynet blant annet bygg og annleggsbransjen, renhold, transport og hotellvirksomheter.

Ifølge Arbeidstilsynet gjør korte ansettelsesforhold og et stort tilbud av arbeidskraft at arbeidsgiver på Torget har stor makt over den ansatte.

— Den enkelte ansatte kan byttes ut på dagen, om arbeidsgiver ønsker, tror inspektør Iversen.

— Mange er fritt vilt. Og med bare noen få måneder i Norge er det de færreste som har mulighet til å prøve sin sak for rettsystemet.

Som oftest gjennomføres aksjonene etter tips fra publikum eller tidligere ansatte.

— På Torget vet vi at det har vært en del tilfeller av usaklige oppsigelser og manglende lønnsutbetalinger, opplyser Iversen.

Tilsynet håper nå at denne og tidligere aksjoner har hatt en forebyggende hensikt.