• Ofrene blir yngre og yngre, og ofte handler det om alkohol, bekrefter lederen for Landsforeningen for voldtatte (Dixi).

— Dette stemmer helt med de henvendelsene jeg får, er Dixi-leder Grete Kvalheims spontane kommentar til tallene fra Voldtektsmottaket i Bergen.

— Ofrene blir yngre og yngre. Mange er ungdomsskoleelever, eller går på videregående. Fellestrekk er at de blir så fulle at de ikke lenger har kontroll over situasjonen, sier Kvalheim til BT.

Vanskelig å bevise

Som regel drikker jentene seg fulle på eget initiativ, mens de aller yngste ofte blir påspandert av eldre.

— De er uvant med alkohol, og klarer ikke å beregne hvor mye de tåler. Så blir de så fulle at de overhodet ikke har kontroll, og noen tar seg til rette, sier hun.

— Men denne gruppen finner vi sjelden igjen i politistatistikken. Det er vanskelig å få jentene til å gå til anmeldelse, fordi voldtektene er vanskelige å bevise. Han hevder at hun var med på det, mens hun ikke husker noen ting.

Russejenter utsatt

Ikke minst russejenter må bli flinkere til å ta vare på seg selv.

— I russetiden skjer det svært mye. Som regel handler det om alkohol.

Dixi-lederen har skrevet boken «Det begynte med voldtekt. Om å leve etter overgrepet», og driver utstrakt informasjonsarbeid blant skoleelever.

— Informasjon er mitt våpen. Jeg pleier å si: Ser du er dritings jente i en russebil, legg henne i stabilt sideleie i stedet for å voldta henne. Så kan du redde livet hennes, ikke ødelegge det. Guttene må være snille med jentene, formaner Kvalheim.

«Dette skjer ikke meg»

— Men har ikke jentene som drikker for mye også ansvar?

— Jeg sier til dem at de må passe bedre på seg selv, og ikke tro at «dette skjer ikke meg». Men jeg vil ikke legge ansvaret på jentene alene. Gutter må lære ikke å utnytte situasjonen, sier Kvalheim, som er en av foredragsholderne på konferansen i Bergen i dag.