En 56-åring har nå sittet i varetekt i snart tre måneder, utpekt av politiet som Lommemannen. Han er siktet for syv overgrep og fire forsøk på seksuell omgang med barn. Nå forsøker politiet å finne bevis som kan knytte ham til flere av overgrepene han mistenkes å ha stått bak. Mannen nekter straffskyld.

Sakene varierer i alvorlighetsgrad, fra overgrep til avbrutte forsøk. Men selv i de tilfellene der gjerningsmannen ikke oppnådde det han ville, har hendelsen fått store konsekvenser for mange av guttene.

Bergens Tidende har snakket med foreldrene til 31 av barna politiet mener 56-åringen har forgrepet seg på. Her er en av historiene:

Lekte i ballbinge

Sønnen var på ferie da det skjedde. Leken i en ballbinge ble avbrutt da en mann tok kontakt og ba gutten om hjelp. Han hadde mistet et viktig telefonnummer, og lurte på om gutten kunne hjelpe ham å lete etter lappen der nummeret sto.

De lette en stund, før mannen foreslo at lappen kanskje kunne ligge i lommen hans. Han ba gutten om å lete i lommene, selv hadde han for store hender.

Der stopper historien til gutten. Han varslet om at noe hadde skjedd med en gang, men har ikke klart å fortelle hva som skjedde etter at han puttet hånden i lommen til mannen.

– La saken vekk

– Politiet der det skjedde puttet bare saken i en skuff, og sa at her kommer det ikke til å skje mer. Det var kanskje deres håndtering som gjorde at jeg ikke helt innså alvoret. Men da jeg så reaksjonen hans en stund senere, gikk det opp for meg, sier moren.

Hjemme fra ferie fikk sønnen store problemer.

– Han fikk angstreaksjoner. Han bare skrek hysterisk, vi måtte ha akutthjelp til ham hjemme, forteller moren.

Et team fra barnevernsvakten kom hjem til familien.

Tungt på skolen

– De var fantastiske. Men oppfølgingen fra helsevesen og PP-tjeneste i etterkant var ikke like bra. Det var veldig mye i begynnelsen, men så skled det ut. Det var mange brutte løfter, og mye snakk om ressurser og budsjett.

Sønnen gikk hos psykolog i et års tid.

– Men det tok lang tid før vi så noen bedring. Han har slitt med dårlig selvtillit, og det har gått tyngre på skolen.

Sønnen har ikke villet snakke mye om det som hendte.

– Jeg tror jenter har lettere for å snakke om sånne ting. Det er verre for guttene. Og så er det jo en vanskelig alder, selv uten slike opplevelser.

– Problemer med menn I dag, flere år etter overgrepet, merker moren fortsatt at det preger sønnen.

– Han sier selv at han har lagt det bak seg. Men jeg merker – uten at vi gjør noe nummer ut av det – at han har problemer med relasjoner til voksne menn. Og han liker ikke å tenke på det som skjedde. Men det styrer ikke hverdagen hans lenger, slik det gjorde tidligere.

Da beskjeden om pågripelsen kom i januar, var det moren som reagerte sterkest.

Redd for henleggelse

– Min sønn er bare veldig glad for at politiet har tatt den de mener har gjort dette. Og så er han veldig overrasket over at det er så mange som har opplevd det samme som ham. For min del har pågripelsen gjort noe med meg. Jeg er veldig opptatt av den bagatelliseringen som jeg synes enkelte har drevet med i etterkant. Og jeg synes det er rart at vi ikke hører noe fra politiet. Jeg reagerer vel mer på det enn sønnen min gjør.

Moren frykter at sønnens sak skal bli henlagt.

– Det synes jeg er tøft å tenke på, og jeg går vel og forbereder meg på at det skal skje. Akkurat det er nok verre for meg, gutten er bare glad for at politiet har tatt noen.

Også for moren har tiden etter overgrepet vært svært vanskelig.

– Det har vært helt jævlig. Du vil beskytte ungene dine mot alt i verden, og så opplever du at det er mye som har vært utenfor din rekkevidde. Jeg har hatt dårlig samvittighet for at jeg ikke skjønte det med en gang. Jeg så det ikke, og jeg burde ha sett det.

BT har intervjuet foreldrene til 18 av Lommemannens ofre. Les mer i BTs papirutgave påskeaften.

Paul S. Amundsen