Fredag 6. oktober 2000.

Lægdesvingen 18.

 • 19.15: Det kimer i dørkokken til Monica Lien. Utenfor står mannen som har leid kjellerleiligheten hennes siden februar. Lien hinker rundt på en skadet ankel. Hun slipper inn mannen, setter seg i en lenestol og spør hva hun kan gjøre for ham.

— Han satte seg på huk foran meg, holdt meg for munnen og presset kniven mot strupen min. Så sa han: - En lyd så dreper jeg deg.

Somalieren krafser seg i skrittet og forsøker å trekke buksen av Lien. For å unngå å bli skadet tar hun selv av seg nedentil. Når mannen skal ta av sin egen bukse benytter Lien sjansen. Hun sparker ham i skrittet og skriker det hun makter.

— Da stakk han. Kniven traff meg i lysken.

Lien klarer å vri seg ut av mannens grep. Hun klarer å komme seg ned trappen før leieboeren tar henne igjen.

— Vi havnet på gulvet. Jeg tenkte at om to minutter er jeg død.

Monica Lien husker ikke hvordan, men hun klarer på mirakuløst vis å overmanne den dobbelt så tunge gjerningsmannen. Hun åpner den låste ytterdøren og løper naken ut i gaten med somalieren i hælene.

 • 19.19: Politiet får melding om at en kvinne er knivstukket på Landås.

Politibetjent Harald Bratlie på vei hjem. Han treffer Monica Lien naken og blodig på gaten. Etter å ha sendt Lien til Legevakten går Bratlie for å undersøke hva som har skjedd.

Minutter senere står han ansikt til ansikt med gjerningsmannen.

— Han var bare noen centimeter fra å treffe meg med kniven. Jeg danset sikksakk bakover, men han fulgte etter. Han hogg flere ganger. Til slutt torde jeg ikke annet enn å løpe fra stedet.

 • 19.42: En nabo ringer til politiet og forteller at somalieren går i gaten sammen med en liten gutt. Harald Bratlie er vitne til at Gard Morken, nabogutten, blir tatt som gissel.

— Det var et forferdelig sjokk. Min første innskytelse var at jeg måtte varsle patruljene som var på vei slik at de ikke tråkket i salaten. Jeg var overbevist om at mannen ville drepe Gard hvis han følte seg presset.

 • 19.47: Somalieren slår 112 og forteller at han har et gissel som han vil drepe innen ti minutter. Han krever en bil og at et fly står klart på Flesland.

Nå vil han hjem til Somalia.

 • 20.30: Politiet blir oppringt nok en gang. Gisseltakeren forlanger at kravene blir oppfylt umiddelbart. Ellers dør gutten.
 • 20.51: Ny telefon. Nå er meldingen: «Gutten er død». Politiet bestemmer seg umiddelbart for å storme leiligheten.

— Det var mitt livs verste øyeblikk. Jeg var sikker på at Gard var død, sier Bratlie.

 • 20.56: Tre bevæpnede politimenn stormer kjellerleiligheten i Lægdesvingen 18. Gisseltakeren møter dem med en elektrisk hekksaks hevet over hodet, klar til hogg. Politimennene svarer med å skyte 32-åringen i beinet.
 • 20.58: Politiet får bekreftet at Gard Morken er i god behold.

fakta/gisseldramaet

 • En 32 år gammel mann fra Somalia er tiltalt for draps- og voldtektsforsøk, frihetsberøvelse og trusler, samt vold mot offentlig tjenestemann. Rettssaken mot ham startet i går. Den tiltalte erkjente kun straffskyld for to tilfeller av frihetsberøvelse.
 • Gisseldramaet på Landås fikk enorm oppmerksomhet fordi tiltalte på dette tidspunkt var under fri soning. Han ble i 1996 dømt for en rekke forhold, blant annet voldtektsforsøk. Dette fikk aldri husverten, Monica Lien, informasjon om.
 • De sakkyndige har funnet 32-åringen strafferettslig tilregnelig. Statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen har gjort det klart at han vil legge ned påstand om forvaring.