• Gulvovnen ga fra seg så mye varme at parketten løsnet fra underlaget og bøyde seg opp. Hadde ovnen stått på samme sted en dag til er jeg overbevist om at det ville tatt fyr, sier Trond Lexau.

Lexau er skremt over hvilke skader den rundt fem år gamle ovnen skapte da kulden herjet som verst tidligere i vinter. Gjennom hele julen sto ovnen av merket Beha 1500 watt på fullt i stuen hos Lexau på Fantoft.

— Ved en tilfeldighet skulle jeg flytte ovnen. Da oppdaget jeg at parketten under ovnen var helt ødelagt. Den hadde løsnet fra underlaget og sto bøyd rundt to centimeter opp, sier Lexau.

Han forteller at parketten er fra 60-tallet. Det er av eik og skal være svært solid.

Glohet parkett

Etter å ha oppdaget den ødelagte parketten flyttet Lexau ovnen til et annet sted i stuen, og fulgte nøye med den.

— Etter kort tid var parketten glohet. Denne ovnen kan meget lett forårsake brann. Jeg tør ikke tenke på hvor brannfarlig den ville vært dersom den sto på et teppe, sier Lexau.

Han mener det må være en produksjonsfeil på ovnen, og vil advare andre som har samme type varmeovn.

-Vi har brukt ovnen tidligere, men det er tydelig at den ikke tåler å stå på fullt. Varmen går like mye nedover som oppover, det kan ikke være riktig, sier Lexau.

«Enkelttilfelle»

Beha Elektro AS importerte ovnen til Norge. Administrerende direktør i selskapet, Hans Petter Schanke, stiller seg uforstående til problemene Lexau har hatt med ovnen.

— Vi har ikke fått klager på denne modellen tidligere, sier Schanke.

Han forteller at Beha Elektro sluttet å føre modellen for 3-4 år siden.

-Vi sa opp avtalen fordi vi gikk over til en annen leverandør, ikke fordi det var noe galt med ovnen. Problemene med denne kundens ovn kan ha oppstått fordi ovnen er blitt fraktet eller oppbevart på feil måte, sier Schanke.

Han legger til at selskapet vil ta kontakt med Lexau for å forsøke å finne ut hva problemene skyldes.

Sjelden problemer

— Vi har svært sjelden problemer med gulvovner, sier overbrannmester Jan Ove Brakstad ved Bergen brannvesen.

— Ordinære frittstående ovner er ikke noen stor brannfare, så lenge man følge forskriftene når det gjelder avstand til brennbart materiale, sier han.

Brakstad er mye mer bekymret for bruken av vifteovner rundt om i de tusen hjem.

— Vifteovner utgjør en mye større brannfare, og bør kun brukes til hurtigoppvarming. Man bør ikke la vifteovnen stå på når man legger seg om kvelden, sier Brakstad.