Politikere fra hele det politiske spekteret er sjokkerte over Kåre Husabø, som tirsdag uttrykte til tre skoleelever at «homofile burde føres inn i et register og kastreres».

– Dette er det groveste jeg har hørt i denne valgkampen. Jeg vil tro at de alle de seriøse partiene i Bergen vil ta veldig sterk avstand fra det, sier byråd Hans-Carl Tveit (V).

Han håper folk tar konsekvensen av uttalelsene på valgdagen.

– Det er ikke bystyret verdig å ha folk med sånne holdninger, sier Tveit til bt.no

— Forstokket

– Jeg har ikke hørt noe så gale. Dette viser en mann med helt forstokkede og forhistoriske holdninger, som det nesten ikke går an å ta seriøst, hvis det ikke hadde vært for at Pensjonistpartiet setter ham høyt på listen til valget, sier Oddny Miljeteig (SV).

Hun vil ble Pensjonistpartiet komme med en oppfordring til velgerne sine:

– Hvis de skal vise seg som noe annet enn et fordomsfullt parti som rakker ned på alle andre, må de be velgerne sørge for at andre kandidater enn Husabø kommer inn i bystyret, sier hun.

Ber ham trekke seg

RV går enda lenger, de ber Husabø trekke seg fra bystyret og vervene sine i Pensjonistpartiet.

Partileder Torstein Dahle, som selv er homofil, er ikke spesielt forbauset over holdningene til Husabø.

– Men jeg synes selvfølgelig det er svært ille. Det er helt på trynet, han lever i en helt annen tid, sier Dahle, og legger til:

– Heldigvis er det veldig få som følger ham i dette.

Byråd Henning Warloe (H) påpeker at Husabøs meninger ikke er representative for den jevne bystyrerepresentant.

– Jeg trodde nesten ikke mine egne øyne. Det er både sjokkerende og uverdig at en bystyrerepresentant uttaler seg på den måten, sier Warloe.

- Går ikke an

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Ruth Grung synes det er trist å høre hva Husabø skal ha sagt til de tre skoleelevene.

– Dette er et gufs fra fortiden. Når du er politiker så har du et særegent ansvar for å opptre på en inkluderende og tolerant måte. Jeg håper han går ut og beklager, og innser selv at dette ikke går an, sier Grung.

KrFs Filip Rygg er enig med Husabø i at homofile ikke bør få adoptere, og at de ikke bør bli likestilt med heterofile i en ny ekteskapslov. Men der stopper også enigheten.

– Jeg er sjokkert over dette. Det er ingen sammenheng mellom de spesifikke sakene og slike holdninger. For KrF vil det aldri handle om holdninger til enkeltindivider når vi vurderer slike lovforslag. Alle er like mye verdt og alle har like mye rett til å ha det godt i Bergen, sier Rygg.

- Hadde håpet verden var kommet lenger

Fremskrittspartiets Liv Røssland beskriver Husabøs uttalelser som «forkastelige».

– Å sortere mennesker på grunn av legning, synes jeg er forkastelig. Jeg hadde håpet at verden hadde kommet lenger i 2007. Nå synes jeg Pensjonistpartiet bør fortelle om dette er deres holdning. Det synes jeg velgerne har krav på å få vite, sier Røssland.

Politikerne reagerer også på Husabøs uttalelse om at kvinner som går i korte skjørt oppfordrer til voldtekt.

– De holdningene der de hører ikke hjemme noe sted. Det fører belastningen med voldtekt over på jentene og kvinnene, og det holder ikke, sier Ruth Grung

- Middelaldersk

– Dette er middelalderske holdninger. Både kvinner og menn må få lov til å kle seg sånn som det passer, sier Hans-Carl Tveit.

Frps Liv Røssland blir målløs når hun hører om Husabøs voldtektsuttalelser.

– Det er så tåpelig. Det fremviser et kvinnesyn som tilhører den svarte middelalder, sier hun.

SJOKKERT: Oddny Miljeteig
Silje Katrine Robinson
SJOKKERT: Henning Warloe
KNUT STRAND
SJOKKERTE: Serine Talhaug, Lisa Selvik Bjorheim og Susann Aga trodde ikke sine egne ører da de snakket med Pensjonistpartiets Kåre Husabø om homofile.
Liv Okkenhaug
Arkiv
SJOKKERT: Hans-Carl Tveit
Jan M. Lillebø