Brasilianeren kom til Bergen og begynte å jobbe i saunaen i 2007. Påtalemyndigheten mener han ble et offer for menneskehandel.

— Det er en stor belastning for ham å skulle forklare seg i retten for femte gang. Han gleder seg til det er overstått. Han ønsker bare å leve et anonymt og vanlig liv, sier 30-åringens bistandsadvokat, Kristine Aarre Hånes.

Timelønn: 65 kroner

30-åringen kom til Bergen ved hjelp av en 77 år gammel mann, som i en årrekke drev massasjeinstituttet Tropic Sauna i Nye Sandviksvei.

Brasilianeren, som kom fra fattige kår i hjemlandet, skulle jobbe som resepsjonist og massør. For dette skal han ha fått 65 kroner timen.

I tillegg skal han ha blitt utnyttet til å selge seksuelle tjenester. Mannen har forklart at han fikk 130 av de 500 kronene kundene betalte for massasje med "happy ending", og at sauna-eieren beholdt resten.

77-åringen ble dømt for menneskehandel i Bergen tingrett, som mener mannen tjente 300.000 kroner på 30-åringens sexsalg.

- Svært sårbar

Retten mener at 30-åringen var i en svært sårbar situasjon, og at han ikke hadde noe annet valg enn å arbeide som prostituert. Han var avhengig av at 77-åringen sørget for kost og losji. I tillegg ble han HIV-smittet og måtte gå på medisiner.

— Han får nå hjelp til å bearbeide det han har opplevd. Men det er et stort stresselement for ham at det blir rippet opp i saken igjen, og at han må møte tiltalte og vitner som prøver å sette ham i et dårlig lys, sier Hånes.

I retten forklarte 30-åringen at han jobbet fra 9 til 16, eller fra 16 til 22, men at han ofte tok doble vakter. Han hadde en til fem massasjekunder pr. vakt. Mannen anslo at 90 prosent av kundene kjøpte sex.

Retten mener det var umulig for 30-åringen å skaffe seg annet arbeid, fordi han ikke snakket norsk og bare litt engelsk. Han var redd for å kontakte myndighetene fordi han manglet arbeids- og oppholdstillatelse og reisedokumenter.

- Strengere straffer

77-åringen ble dømt til tre års fengsel, hvorav to år betinget. Ankesaken begynner i Gulating lagmannsrett i dag.

— Siden dommen ble avsagt har det vært flere avgjørelser i Høyesterett og lagmannsretten som viser at straffenivået for menneskehandel har gått opp. Det kan få betydning for saken, sier konstituert statsadvokat Rudolf Christoffersen.

I tillegg til menneskehandel-saken, har 30-åringen vært gjennom tre runder i rettsapparatet fordi han ble utsatt for ubeskyttet sex av en HIV-smittet mann i Tropic Sauna.

Ifølge den rettskraftige dommen visste 53-åringen at han var HIV-smittet da han hadde ubeskyttet samleie med brasilianeren. Det er imidlertid usikkert om det faktisk var 53-åringen som smittet ham med HIV. 53-åringen ble dømt til 90 dagers betinget fengsel.

BT har ikke lykkes i å få kontakt med tiltaltes forsvarer, advokat John Christian Elden.