— Det er en stor belastning, og han kvier seg veldig, sier bistandsadvokat Beate Hamre.

Hun representerer en 18-åring fra Hordaland som er førstemann i vitneboksen i saken mot lommemann-dømte Erik Andersen starter i Borgarting lagmannsrett.

Ankesaken starter i dag, og 18-åringen skal forklare seg foran juryen i morgen.

Overgrepet mot 18-åringen er blant de groveste i tiltalen, og betegnes som en voldtekt.

Anmeldte gutten

Andersen ble pågrepet og siktet ikke lenge etter at hendelsen fant sted i 1999, men saken mot ham ble henlagt. Han har hele tiden nektet for at han har begått noe overgrep mot gutten. Under etterforskningen av lommemann-saken leverte han en motanmeldelse mot gutten for falsk forklaring. Den ble henlagt, og dommerne i tingretten valgte å tro på 18-åringen.

— Det hadde stor betydning for min klient at han ble trodd. Men likevel henger denne saken fortsatt over ham, han kan ikke bli ferdig med den så lenge den verserer i rettssystemet, sier Hamre.

Erik Andersen ble i tingretten dømt på alle unntatt ett punkt i tiltalen. Han har anket de groveste sakene, i tillegg til straffutmålingen.

Lagmannsretten regner med å bruke fem uker på saken, hvor en rekke unge gutter på ny må i vitneboksen.

- Andersen gruer seg

Andersen selv ser heller ikke frem til rettssaken, ifølge sin forsvarer.

— Dette er en påkjenning også for ham. Men han håper jo at ankerunden skal resultere i en dom som han anser som riktigere, sier advokat Petar Sekulic.

Han ble for få uker siden oppnevnt som ny forsvarer for Andersen, etter at advokat Gunhild Lærum sa fra seg jobben - mot Andersens vilje.

Et av de viktigste målene for Lærum i tingretten var å unngå forvaringsdom for sin klient. Det lyktes hun ikke med. Nå vil den nye forsvareren forsøke på det samme.

— Forvaringsspørsmålet vil bli sentralt. Vi anser ikke vilkårene for forvaring som oppfylt, sier Sekulic.