Norge har opplevd en nesten unison politisk borgfred etter terroren 22. juli. I helgen var det slutt. Da startet valgkampen, og så var Carl I. Hagen tilbake i manesjen.

— Jeg har dempet meg, sa Hagen i går.

Ikke alle er enige i det. Den tidligere Frp-formannen forstår nemlig ikke hvorfor de etterlatte etter Utøya-massakren vil vite detaljene om hva som skjedde. Politiet bør begrense etterforskningen av saken, mener han.

— Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være hundre politifolk som jobber med dette her i flere måneder, sier Fremskrittspartiets ordførerkandidat i Oslo til VG.

Han peker på at saken allerede er så godt som oppklart og frykter at en omfattende etterforskning skal legge beslag på for store ressurser. I tillegg er Hagen kritisk til detaljnivået i politiets undersøkelser.

— 69 personer har han drept på Utøya. Om han, da han begynte å skyte, gikk til venstre og skjøt den unge jenta, eller til høyre og skjøt den unge gutten; at noen av foreldrene skal vite om rekkefølgen og nøyaktig sted og alt sånt noe, det begriper ikke jeg.

- Grov mangel på kunnskap

Uttalelsene til Frp-nestoren har satt sinnene i kok.

— Jeg ble provosert, sier psykolog Dag Ø. Nordanger, spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi. Han har lang erfaring med å behandle sorgreaksjoner hos pårørende som har opplevd opprivende tap av sine kjære.

— Utspillet til Hagen vitner om en manglende medfølelse. Tenk hvordan noe slikt oppleves for dem som har mistet noen på verst tenkelige måte, og som nå får det stemplet som misbruk av samfunnets ressurser at hver stein skal snus, sier han.

Nordanger betegner Hagens utspill som «ufølsomt», og mener det viser en «grov mangel på kunnskap».

— Den faktainformasjonen som politiet, ambulansetjenesten og brannvesenet bringer klarhet i, kan være vel så viktig som det psykologer bidrar med. Det er avgjørende å ha et riktig og mest mulig utfylt bilde av hva som faktisk har skjedd for å komme seg videre. Sorgprosessen er tung nok, uavklarte spørsmål gjør den tyngre, sier Nordanger.

Han sier at bildene etterlatte lager seg i hodet, ofte kan være vel så ille som virkeligheten.

— Når vi ikke vet, er tankene våre skrudd sammen slik at vi begynner å forestille oss hva som er skjedd. Og til og med når vår verste frykt blir bekreftet,erdetsom regelbedre å få visshet enn å leve med endeløs grubling, forklarer han.

Enstemmig dom

Psykologen har vært involvert i et stort EU-prosjekt hvor forskning rundt oppfølging etter brå og uventede dødsfall er kartlagt.

— Det er ingen som stiller spørsmål ved behovet for god, presis informasjon. Vi har spurt 120 eksperter verden rundt, og de sier det samme. I tillegg er den nyeste forskning på området bredt gjennomgått.

Nordanger understreker at pårørende har individuelle behov.

— Det som også er viktig at de etterlatte selv kan få regulere detaljnivået i det de får viteog atinformasjon gis på en sensitiv måte. Det er individuelt hva man er i stand til å motta og hva man har behov for å motta.

Psykologen er ikke alene om å reagere. Advokat Mette Yvonne Larsen, som bistår etterlatte etter massakren, reagerer sterkt på uttalelsene.

Les også:

— Jeg har nesten ikke ord. Han har null forståelse for de etterlatte og fornærmede. Han burde holde munn, sier Larsen.

Hun betegner utspillet som «stusselig» og mener Hagen bør være glad det ikke er han selv om er rammet.

Også i AUF reageres det.

Nestleder i AUF Oslo, Prableen Kaur, twitrer om Hagens provokasjon.

«Takk, Carl I. Hagen. Hadde forventet litt mer respekt og forståelse... », og videre «det finnes vel grenser for hvor ufølsom og uprofesjonell det går an å være? Han er et unntak.. sukk » skriver hun i dag på Twitter.

PROVOSERT: Psykolog Dag Nordanger.
PRIVAT