— Det finnes ikke noen tall for dette, men vi kjenner til flere tilfeller. Gravide mishandles så grovt at de til slutt spontanaborterer, sier Kari Sirevaag, organisasjonssekretær ved Krisesenteret i Bergen.

Ubegrunnet skam

Hun og kollegene har flere ganger hentet nybakte mødre på Kvinneklinikken.

— Konemishandlere tar ikke pause ved graviditet. Volden fortsetter gjennom svangerskapet, sier Sirevaag.

Ved Kvinneklinikken opplever de med jevne mellomrom at gravide kvinner har vært utsatt for vold.

— Det er ingen grunn til å tvile på opplysningene fra krisesenteret, men vi har ingen statistikk som bekrefter at noen spontanaborterer som følge av vold. Jeg vil likevel ikke utelukke at det skjer. Ofte vil ikke kvinnene fortelle oss hva de har vært utsatt for. Mange føler en ubegrunnet skam etter overgrepene, sier seksjonsoverlege Astrid Rygh.

Bitt til blods

Saken som førstkommende mandag skal opp for Bergen tingrett er et eksempel på at gravide utsettes for svært grov vold fra sine nærmeste. Midt i travleste handletid, inne i kjøpesenteret Vestkanten, skal den 25 år gamle mannen ha tatt kvelertak på sin gravide samboer. Han skal ifølge tiltalen ha skallet henne i ansiktet og bitt henne i øret. Kvinnen pådrog seg kutt og sårskader etter overgrepet.

Like etter skal mannen ha truet et vitne til hendelsen. Kvinnen fikk beskjed om at mannen både vil drepe henne og barna hennes. For å understreke poenget trakk han opp en kniv fra jakkelommen.

Mannen risikerer ubetinget fengsel hvis han blir funnet skyldig. Ifølge aktor i saken, politiadjutant Jannicke Fløystad, ønsket ikke den gravide kvinnen å anmelde forholdet.