Da de ble reddet ut hadde de to ligget i rom fulle av løsmasser i minst 40 minutter. I formiddag lå begge kritisk skadd på Haukeland Universitetssykehus.

Kunne tatt flere liv

På en pressekonferanse i ettermiddag fortalte brannsjefen og Fana-lensmann Lars Erik Dalland om den dramatiske redningsaksjonen i natt. Begge var overbevist om at redningsmannskapenes innsats kan ha hindret at raset tok enda flere liv enn den 51-årige kvinnen som er meldt omkommet.

— De to som i formiddag var kritisk skadd ble gravd ut av mannskaper fra Brannvesenet som trosset faren og gikk inn i boliger som var fulle av jord, mudder og leire. Vi fikk tidlig råd fra geologer om at vi ikke burde bruke gravemaskiner, fordi det da var fare for at massene kunne komme i bevegelse igjen. Derfor brukte man spader og til slutt håndmakt for å hente de to ut. Folkene våre satte inn alt de hadde for å redde de to, fortalte Eidsnes.

Desperate beboere ringte

Det var like før klokken 02.00 politiet fikk melding om rasulykken, fortalte Dalland.

— Beboere ringte og fortalte at de var innesperret i husene sine. Vi rykket ut med alle tilgjengelige mannskaper, og var raskt på stedet, fortalte politimannen.

Rundt førti minutter senere ble kvinnen og jenten hentet ut av bolighusene, som var fulle av rasmasser. Totalt ble dermed ni personer fraktet til sykehus med skader etter ulykken. Den siste savnede, en 51 år gammel kvinne, ble funnet omkommet klokken 07.35.

Lokalkjent brannmester

Flere heldige omstendigheter gjorde at redningsarbeidet kom svært raskt i gang. En brannbil fra Fana brannstasjon befant seg bare ett minutts kjøring unna, der den hadde vært på lenseoppdrag. Brannmesteren i bilen var til alt overmål lokalkjent - han har selv eid et av de to husene som er kraftigst berørt.

I tillegg var en gruppe fra Sivilforsvaret på Nesttun, og ble sendt til rasstedet. HV-soldater fra Ulven leir ble også sendt til Hatlevik Terrasse for å dele ut mat til de evakuerte.

— Vi evakuerte hele boligområdet nedenfor fjellskrenten, samt noen hus på toppen. Politiet fikk stanset forbipasserende busser og rekvirerte dem slik at de evakuerte hadde et tørt sted å oppholde seg. Deretter ble de kjørt til et hotell i Fana, fortalte Dalland.

225 evakuert

Totalt ble rundt 225 personer evakuert i natt. 150 av disse fikk tilhold hos naboer, og kunne flytte hjem igjen i dag. Samtlige ti hus i rekken er skadd av raset, men verst har det gått ut over to hus.

— Husene har tre etasjer. De våte og tunge massene har truffet husene på den siden soverommene lå. Der har leiren presset seg inn i andre etasje og skjøvet alt inventar innover og nedover i underetasjen. Det betydde at det lå tonnevis med tyntflytende masser over hodet på redningsmannskapene, beskrev Eidsnes.

KNUT EGIL WANG