bt.no skrev søndag om Bergens Sagførerforenings ball, der Jan Einar Greve ble slått til kommandør. I seremonien ble han dasket på baken med bjørkeris. Bergensavdokat Kaj Wigum mente at advokatene gjør seg til latter med rumperisingen.

— Gjør narr

Advokatforeningens leder Berit Reiss-Andersen var til stede på tilstelningen, og mener at Wigum tar det hele for høytidelig.

— Seremonien var latterlig i den forstand at det var moro. Wigum har ikke forstått at dette ritualet skal gjøre narr av borgerskapets selvhøytidelighet med et skjevt blikk, ironi og humor, sier Reiss-Andersen.

Unødvendig er nødvendig

Hun skjønner heller ikke at dette kan skade advokaters omdømme.

— Jeg sier som Karen Blixen, at det unødvendige er nødvendig. Alle har behov for å gjøre narr av seg selv, også advokater. At dette kan skade omdømmet vårt skjønner jeg ikke. Man skal aldri bli så alvorlig at man ikke kan drive med ironi og gøy, mener advokatlederen.

Berit Reiss-Andersen benytter også anledningen til å ønske Bergens Sagførerforening lykke til videre, og minner om at Sagførerforeningen i sin tid dannet grunnlaget for dagens frie og uavhengige advokatstand.

— Det er altså ingen grunn til å sette kaffen i halsen, slik Kaj Wigum gjorde. Dette er bare på gøy, bedyrer hun.

Skeptisk

Den oslobaserte advokaten Harald Stabell synes seremonien høres spesiell ut.

— Personlig har jeg overhodet ikke sans for slikt, men det må være tillatt så lenge det ikke skader standen og dem selv som advokater, mener Stabell.

Han tviler på at advokater som riser hverandre på baken kunne forekommet andre steder i Norge.

— Jeg tror nok at Bergen er litt spesiell når det gjelder å opprettholde gamle tradisjoner og skikker mange synes er passé, sier Harald Stabell.

Hva synes du om advokatenes festvaner? Bruk kommentarfeltet.

Silje Katrine Robinson
Advokatforeningen