Solen skinner over Bergen. På en benk på Festplassen sitter 17 år gamle Therese Jordal fra Jordal og smiler. For kort tid siden fikk hun vitnemålet sitt etter å ha fullført videregående på to år ved Bergen Handelsgymnasium (BHG). Hun fikk 22 seksere av 24 mulige.

— Jeg er jo fornøyd med det. Det ligger en del arbeid bak, men det er gøy å se at det lønner seg, sier hun.

Et prøveprosjekt

Høsten for to år siden startet BHG med et prøveprosjekt der spesielt motiverte elever kunne gjennomføre videregående utdanning på kun to år. Jordal var en av 29 som begynte. 13 av dem fullførte og fikk vitnemålet.

— Jeg valgte det fordi jeg ville komme meg videre og lære noe nytt. Det var også gøy med en utfordring og å sette meg selv på prøve.

Men hun innrømmer at det var perioder der det var litt mange oppgaver samtidig.

— Det har vært en utfordring. Men det viktigste er at man har selvdisiplin og god struktur, ellers blir det vanskelig å holde kontrollen på det man skal gjøre, sier hun.

— Prøvekaniner

Prosjektleder for prøveprosjektet, Ida Sjøstrand, synes det er spennende at det første kullet nå er uteksaminert.

— De har jo vært prøvekaniner og det har ikke bare vært lett å få det til organisatorisk. Vi har vært veldig oppfinnsomme, sier Ida Sjøstrand.

En av utfordringene var å finne ut hvor mye man kunne komprimere studiet for å få det godkjent. En annen ting som var viktig var å se hvor lang arbeidsuke folk tåler.

— Det har vært veldig kjekt og spennende, men også slitsomt. Noen av elevene var farlig bleik til tider og da tenkte jeg at dette røyner på, sier hun.

Siste kull til høsten?

I januar i år så det lenge ut til at kullet som startet høsten 2011 ikke fikk fullføre studiet. Utdanningsdirektoratet avslo først Hordaland fylkeskommunes søknad om å videreføre prøveprosjektet. Men så snudde direktoratet og bestemte at prosjektet fikk fortsette ut 2014 likevel.

— Jeg synes det er bra. Man må få tid på seg til å utvikle et godt konsept, sier Jordal.

Til høsten starter det opp en ny turboklasse med rundt 22 elever. Dette blir trolig den siste i denne omgang.

— Det er jo det store spørsmålet om dette skal bli en permanent ordning. Jeg tror rekrutteringsgrunnlaget er litt lite og jeg tror at noen av dem som gikk nå hadde gjort det bedre dersom de hadde fått tre år på seg. Men kullet som startet til høsten blir kanskje det siste, sier Sjøstrand.

Angrer ikke

Jordal angrer ikke på at hun valgt å ta videregående over to år.

— Jeg ser ikke vitsen med å bruke tre år på noe du kan bruke to år på. Det var det rette valget for meg, helt klart, sier hun.

Hun forsikrer også om at det ikke bare har vært skole og at hun også har fått tid til andre ting.

— Man må velge å prioritere skolen disse to årene. Men det er også lettere å få tid til andre ting dersom man er god til å planlegge og har disiplin, sier hun.

Nå skal Jordal ta en liten sommerferie før hun flytter til Trondheim til høsten for å gå på sivilingeniørstudiet, industriell økonomi og teknologi ledelse, ved NTNU.

— Jeg gleder meg veldig. I fjor var grensen på rett over 58 poeng, så jeg regner med at det skal gå greit, sier hun.