I går skrev BT om storavisen The Times, som ga Voss bred og rosende omtale lørdag. Den liberale avisen The Guardian hadde sin reportasje fra Voss på trykk tidligere i høst, med en adskillig dystrere konklusjon.

Plaststoler og pølser

«Det livligste stedet er kirkegården. Der ser du i hvert fall mest folk. Hvil i fred. Takk for alt», skriver journalisten Ben Mallalieu. I løpet av juniuken i en hytte i Bavallen fikk journalisten god tid til å fundere over hva folk gjør på et så øde sted.

«De liker å sitte på hvite plaststoler og stirre ut i luften. De kjøper trampoliner som de har i hagen, men aldri hopper i. De kjører veldig, veldig sakte med frontlysene på hele døgnet. De samler på låver (— Hallo, vil du se låvene mine?). De kjøper pølser på de mest usannsynlige steder. Er dette virkelig de samme folkene som herjet i Europa for tusen år siden?» spør Mallalieu etter å gransket hverdagslivet i bygde-Norge.

Pent, men klaustrofobisk

Et besøk på folkemuseet skaper heller ingen entusiasme, selv om han liker rosemaling («Nå vet jeg hva de gjør om vinteren mens de sitter inne i husene og pønsker ut Melodi Grand Prix-bidrag»).

Briten omtaler Flåm som en typisk norsk småby -«pen og ren, men du ville ikke ha bodd der. Stedet har en klaustrofobisk atmosfære, overskygget av fjell, og du får følelsen av at ingenting skjer her. Noensinne».

Journalisten kommer også med politiske kommentarer underveis i reportasjen. Blant annet undrer han seg over norsk landbrukspolitikk og påpeker at bjellene på de få sauene trolig er mer verd enn hele sauen.

Den eneste likheten med Times' konklusjon, er klagesangen over prisnivået. «Ingenting er billig å kjøpe i Norge. Det må i så fall være tømmer, som ikke er spesielt hendig som suvenir».