— Jeg vil anslå at det er 500 her, og det er vi utrolig fornøyde med, sier Britt Margaret Jacob.

Det var hun og Hallgeir Berge som tok initiativet til markeringen denne uken. Regnet høljet ned under markeringen, og Berge var imponert over alle som hadde trosset været.

— Det gjorde godt å se hvordan folk står sammen. Jeg tror det hjelper oss gjennom den tunge tiden, sier Berge.

- Et tøft år

En av dem som holdt innlegg på markeringen var Ingrid Netland fra Os. Hun var tante til en av dem som ble drept på Kjærlighetsstien på Utøya. Hun fortalte at det hadde vært et vanskelig år.

— Det har vært et år med stadige påminnelser om det som skjedde via både TV og aviser. Det har vært hjerteskjærende historier og en vanskelig rettssak. Det har vært et år hvor sorgen for mange er satt på vent, sa Netland.

Selv om det har vært en tung tid, la hun også vekt på at man må ta vare på de gode øyeblikkene. Også Arbeiderpartiets Stig Hammersland holdt innlegg under markeringen. Han la vekt på at samholdet hadde styrket seg etter angrepene.— Angrepet viste hvilke verdier som sto på spill. Vi trenger mer åpenhet og debatt om de vanskeligste spørsmålene i samfunnet, sa Hammersland.

- Jeg er stolt

SVs Kuberan Thurairajah hyllet det multikulturelle Norge i sin tale.

— Norge er et vellykket multikulturelt samfunn. Terroristen prøvde å rasere dette, men klarte det ikke. Jeg er stolt over hvordan hendelsen ble håndtert, sa han.

Biskop Halvor Nordhaug la vekt på at kirken også har hatt en viktig rolle etter terrorangrepene.— Jeg glad for at vi nå har fått en egen dialogprest for å styrke samtalen mellom religionene. Vi må ha trygghet på egen tro, men samtidig være åpne mot dem som tenker annerledes, sa Nordhaug.

Markeringen ble avsluttet med ett minutts stillhet, før det ble allsang av «Barn av regnbuen».