Christoffersen, som er formann i Bergen Frp, sier han reagerte med sjokk og vantro på BT-avsløringen om at Ap kjente til kuppet mot partiet.

– Men sett i lys av Arbeiderpartiets historie, så burde vi faktisk vært forberedt på det. Dette er en del av en god, gammel Ap-tradisjon med avlytting og infiltrasjonsvirksomhet, som partiet er kjent for fra den kalde krigen. Partiet har kulturelt sett hatt en tradisjon for dette, så sånn sett er det ikke overraskende, sier Christoffersen.

– Bør ekskluderes

Han mener det er svært usannsynlig at Ap-ledelsen i Bergen ikke har visst om og forstått hva som foregikk.

– Hvis Ap faktisk mener at de vil rydde opp, så er det åpenbart at hele styret i faglaget bør ekskluderes. Dette dreier seg også om et misbruk i forhold til fagforeningens medlemmer, sier Christoffersen.

– Du kritiserer Ap for ikke å ha gjort noe da partiet ble varslet om kuppet. Men Frp ble også varslet, og reagerte heller ikke?

– Vi fikk en vag, anonym mail som vedrørte Trond Hjelmeland, en person i et annet parti. Hvordan skulle vi forstå hva som foregikk? At ikke Ap gjorde noe, er oppsiktsvekkende. De har i ettertid sagt at de ville grepet inn dersom de hadde visst om kuppet. Og så visste de altså om det.

– Kan bli stygt

Frank Aarebrot tror Frp-kuppet like gjerne kunne skjedd i andre partier.

– Det er som er spesielt for Ap er faglagsstrukturen, med grupper i fagbevegelsen som gjerne har sin primære lojalitet til fagforeningen, og ikke til partiet. Det er en struktur partiet burde se nærmere på. Ap har en lang historie med massevis av kuppforsøk og infiltrasjoner. Men med all respekt for Øistein Christoffersen, så har ikke akkurat Frp utmerket seg med mangel på konspirasjoner i løpet av sin levetid, sier Aarebrot.

Han mener det er typsik for politiske skandaler at det ikke er selve saken, men håndteringen i ettertid, som blir mest problematisk. Så også i dette tilfellet.

– Spørsmålet er om noen i partistyret i Bergen har fanget opp dette og visst hva som foregikk. I så fall kan det bli en veldig stygg sak. Men sammenliknet med pensjonssaken er ikke dette en skandale som får det norske demokratiet til å skjelve i sine grunnvoller. Det er mer noe som kaller på fliret og får folk til å heve øyenbrynene, mener Aarebrot.

Han tror det vil oppstå et press i Frp i retning av mer lukkede nominasjonsprosesser.

– Frp vil nok beskytte sin merkevare, slik at velgerne kan være sikre på at det er ekte Frp-ere som står på listene. I dag er det de yngste partiene, som Frp og SV, som er mest åpne i nominasjonsprosessen. SV er enda mer sårbar enn Frp – der kan man betale 100 kroner i døren og så gå inn og stemme. De eldre partiene har opplevd så mange kuppforsøk opp gjennom historien at de har beskyttet seg ved å lukke nominasjonsprosessen, sier Aarebrot.

Bt.no har ikke lykkes i å innhente kommentar fra leder i Bergen Ap, Odd Rambøl, i dag.

Hvordan bør partiene rydde opp? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Denne e-posten sendte kontorsjef Rune Opstad som svar til en tipser som gjorde ham oppmerksom på kuppet mot Frp. Opstad sendte kopi til fylkessekretær Stian Nyhus i Hordaland Ap.
KRISTER SØRBØ
Formann i Bergen Frp, Øistein Christoffersen.
Helge Sunde
Professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot.
Lillebø, Jan M.