Dråpene fra himmelen slår mot regntøy i alle regnbuens farger. 1.-klassingene ved Skjold skole står i stram givakt, og venter på ordfører Trude Drevland.

— Nå kommer hun, er dere klare? spør lærer Ingrid Blomgren.

Julesang fra 45 barnestemmer danner bakteppet for ordførerens entré. Hun spankulerer mot dem i sin splitter nye kjeledress. Drevland er stolt over tradisjonen hun er i ferd med å sette til livs for andre gang i sin ordførerkarriere. Bergen har sendt ett juletre til vennskapsbyen Newcastle hvert år siden 1949.

Elsket av engelskmennene

— Det skal tennes på rådhusplassen i Newcastle 29. november, og markerer startskuddet for julefeiringen i byen. Jeg har selv sett hvor mye denne tradisjonen betyr for engelskmennene, de er helt overgitt, sier Drevland, før hun får en rask innføring i hvordan motorsagen fungerer.

KARRIERESKIFT: Trude Drevland var i fyr og flamme da hun fikk hjelpe til å kappe julegranen. - Jeg tror jeg har fått med ny hobby, flirte hun.
rune meyer berentsen

Hun får prøve seg et par sekunder, før trepleier Malcolm Horn tar over. På sidelinjen gjør barna sitt ytterste for å holde julestemningen oppe, regnet tar nemlig til nå.

Tett forhold til treet

To personer holder seg litt i bakgrunnen av arrangementet, én ung, én noe eldre.

Frode Drange og Liv Jorunn Skjold har begge et nært forhold til treet som skal flytte til England, men på hver sin måte.

Drange har bodd i huset like ved treet i to år, og måtte lettere vemodig innse at treet skal bort.

Fotograferte det i går

— Det er et flott tre, men dette er jo en god sak. Jeg kommer til å savne det, sier han.

For damen ved siden av, har treet stor affeksjonsverdi. For over 60 år siden var det nemlig Liv Jorunn Skjolds far som plantet treet som ordføreren fem minutter tidligere hadde satt sagen i.

— Jeg måtte ha dette med meg. Området her ute har endret seg mye, men treet har bestått. Nå forsvinner det, men jeg bærer ikke nag av den grunn. Jeg var her og fotograferte det i går formiddag, så lever det evig, sier hun.

GLAD I TREET: Liv Jorunn Skjold og Frode Drange har begge et tett forhold til treet som nå sendes til Newcastle. Ifølge Skjold var det hennes far som plantet treet for over 70 år siden.
Rune Meyer Berentsen