• En gledesmelding, sier sexolog Thore Langfeldt, når han får høre at stadig flere norske menn manner seg opp på legekontoret - og snakker ut om problemer i sex-livet.

På den annen side mener han norske leger må bli flinkere til å stille rett diagnose.

At andelen menn som drøfter sine ereksjonsproblemer med legen har økt fra 27 til 37 prosent på tre år, tar Langfeldt som tegn på økt åpenhet om alle typer seksuelle problemer.

— Det er viktig at samfunnet går denne veien. For i veldig mange tilfeller er det psykiske årsaker som ligger bak for eksempel sviktende ereksjon. En viktig indikator er om problemene for eksempel opptrer under samleie, og ikke når man onanerer. Da handler det ofte om stress og prestasjonsangst, sier sexologen.

Han mener samfunnet likevel langt ifra har kvittet seg med tabuene.

— Det er fortsatt tabuer rundt sex og ereksjon. Når åpenheten likevel øker, har legene en ekstra oppgave. De må ha kunnskaper og kunne stille rett diagnose. Her skorter det en del, mener Langfeldt.

I sin sexologpraksis opplever han ofte at pasienter sier de ikke tør spørre legen, eller at legen bagatelliserer problemene. Og han mener at noen leger kvier seg for temaet.

— Det er opp til legen å skape et atmosfære hvor det er ok å snakke om dette. Men dessverre er det lite sexologi i medisinstudiet.

Langfeldt mener rett diagnose er spesielt viktig dersom pasienten ønsker behandling.

— Dersom man ikke har lyst , får man ingen hjelp av piller og tabletter. Noen tror det. Medikamenter hjelper heller ikke mot alle typer ereksjonsproblemer. I enkelte tilfeller risikerer man bare å behandle symptomene, ikke de reelle problemene, mener sexologen.