• Det er glimrende at man nå har funnet disse pengene, sier Johan Fredrik Kroepelien i Torgets Venner.

SILJE VESTVIK

— Summen er et godt førsteskritt, men alle skjønner at det trengs mer. Nå er det viktig å arbeide metodisk og tenke helhetlig for å bygge opp igjen det som har blitt bygget ned de siste sju-åtte årene, sier torgvennen.

Han lover at foreningen vil følge den videre utviklingen nøye og komme med egne faglige utspill. Et interimsstyre etableres i disse dager for å lage foreningens vedtekter og beskrive målsettingene. Hovedmålsettingen er allerede klar:

— Vi er lojale mot Torgets beste, og skal fungere som overvåkere og vaktbikkjer for å forbedre kvalitet, utseende og organisasjon, forteller Kroepelien.

Den nystartete foreningen har fått 200 nye medlemmer siden forrige onsdag. I tillegg kommer de 800 medlemmene fra Bergen Historiske Forening og Det Nyttige Selskab. Målet er et medlemstall på rundt 1500.

I går ble den nye Torgplakaten som oppfordrer bergenserne til å reagere, distribuert til blant annet de offentlige toalettene på Torget, Kvingedal Norsk Kunsthåndverk og Strand Hotell. Kroepelien tror at medlemstallet vil øke ytterligere på grunn av plakaten.

— Vi er glade for alle sjeler som strømmer til vår forening. Folk stopper meg på gaten og sier at det jaggu var på tide at noen tok tak i dette. Saken griper bergenserne om hjerteroten, for når Torget ødelegges tar man sjelen ut av Bergen, sier han.

Det koster ingenting å melde seg inn i Torgets Venner, og Torgplakaten er gratis for medlemmer. For å begrense kostnadene må innmelding og informasjon til medlemmene derfor skje via e-post på bergen@torgetsvenner.no og en hjemmeside som nå er under etablering.

— Vi er klar over at det er mange tanter som kunne tenke seg å bli medlem, men de må altså få sine yngre nevøer til å hjelpe seg, oppfordrer Kroepelien.

TORGPLAKATEN: Torgets Venner distribuerte i går sin plakat med bilde av et maleri fra 1917 og en tekst av Gunnar Staalesen som oppfordrer bergenserne til å engasjere seg i Torget før det er for sent.