• Mannen min er helt avhengig av meg. Hva skjer hvis jeg får svineinfluensa?

To ganger har Inger Madsen stått i kø i Fyllingsdalen for å få vaksine mot svineinfluensa. Hun er livredd for å få sykdommen, slik at hun ikke kan hjelpe sin sterkt pleietrengende ektemann.

Hun er kraftig provosert etter å ha blitt avvist da hun møtte sammen med sin mann for å få svineinfluensavaksinen. Men ettersom hun selv ikke er i risikogruppen og har prioritet i vaksinasjonskøen, fikk hun ikke det etterlengtede sprøytestikket før helgen.

Saken fortsetter under videovinduet.

— Mannen min er helt avhengig av meg. Hva skjer hvis jeg får svineinfluensa? Hvem skal ta seg av ham da? spør Inger Madsen.

Må isolere seg hjemme Madsen er oppgitt over at de ikke ville gi henne vaksinen når likevel alle er anbefalt å ta sprøyten.

— Alternativet for folk i vår situasjon er å stenge seg inne til ny vaksine kommer i slutten av november, begynnelsen av desember, sier hun med et skuldertrekk.

I går forsøkte hun seg igjen i vaksinekøen i Fyllingsdalen. Etter flere timer i køen, ble hun registrert. Hun ble ikke spurt om hvilke sykdommer hun hadde og tok imot vaksinen.

— Jeg er glad jeg slapp å lyve, men jeg har ikke dårlig samvittighet, sier Inger Madsen.

Glemmer menneskene Inger Madsen har omsorgslønn fra Bergen kommune for å stelle sin syke mann. Hun mener at hun og andre i samme situasjon er helsearbeider og dermed burde bli vaksinert i første runde. Mannen hennes har den mest alvorlige graden av lungesykdommen Kols. Han sitter i rullestol og bruker oksygen kontinuerlig. Willy Madsen (70) fikk vaksinen da ekteparet stilte på gamle Fyllingsdalen sykehjem før helgen.

— Helsevesenet glemmer menneskene bak diagnosene, sier Inger Madsen.

— Det er ingen som kan sette seg inn i den psykiske belastningen det er for oss at ikke jeg skulle få vaksinen. Mannen min er totalt avhengig av meg, sier hun.

Mellom barken og veden Smittevernoverlege Øystein Søbstad i Bergen kommune vil beklage til Inger Madsen at hun ikke fikk vaksinen, men kan heller ikke kritisere noen av helsearbeiderne i Fyllingsdalen for det.

— Dette er et evig dilemma når vi ikke har nok vaksiner, sier Søbstad.

— De fleste som har bedt om vaksinen har gode grunner for det. Men vi havner mellom barken og veden når vi skal forholde oss til de strenge reglene fra myndighetene, samtidig som vi skal hjelpe dem som trenger det mest.

Han tar sterkt avstand fra at helsevesenet ikke skal ta hensyn til menneskene bak diagnosene.

— Denne situasjonen krever mange kloke hoder og stort sett lykkes vi, men vi havner i en skvis når vi har for få vaksiner, sier Søbstad.

Flere tusen vaksinert Pågangen har vært svært stor ved det tidligere sykehjemmet der vaksinene er blitt fordelt de siste dagene. Over 3000 mennesker i høyrisikogruppene er blitt vaksinert i løpet av tre dager. Det sitter åtte vaksinatører og stikker hvert 26. sekund, ifølge informasjonssjef i Bergen kommune, Robert Rastad.

Folk må selv orientere seg på Bergen kommunes hjemmesider på nettet eller kontakte fastlegen sin for å få informasjon om svineinfluensaen. Mange er usikre, men får likevel ikke svar, ettersom telefonkapasiteten hos flere fastleger er sprengt. Bt.no har fått henvendelser fra flere som fortviler over at fastlegene er gått tom for vaksinen eller rett og slett ikke har kapasitet til å ta telefonen.

Hjemme hos ekteparet Madsen har roen senket seg i stuen, de håper at de nå er sikret mot svineinfluensaen.

Hva synes du om opplegget rundt vaksineringen? Si din mening her.