Flere av de 30 elevene i narkoaksjonen i Nordhordland, er elever ved Lindås ungdomsskole og Knarvik videregående skole. I motsetning til i Bergen tidligere denne uken, gikk ikke politiet inn på skolene.

— Det har ikke vært en aksjon vi har koordinert opp mot skolene, sier politioverbetjent Kjell Idar Vangberg i Nordhordland lensmannsdistrikt.Øyvind Helland Oddekalv er rektor på Knarvik videregående skole, som har flere enn tusen elever både i studiespesialiserende fag og yrkesfag.

Ble ikke varslet

-Vi har visst at politiet har hatt miljøet i området under oppsikt en stund, men var ikke varslet om at de kom til å slå til på torsdag, sier han.

Han var ikke klar over at politiet ville aksjonere mot ungdommer i kommunene før han leste det i avisen.

— Jeg var i kontakt med politiet etter at de aksjonerte i Bergen sør, og fikk beskjed om at det kunne komme til å komme aksjoner her og. Men det har ikke vært en koordinert aksjon på samme måte som i Bergen sør.

Gjennom polititådet har skolen et tett samarbeid med politiet.

-Vi føler ikke at rus har vårt et spesielt stort problem, slik vi har opplevd det til nå har det vært lite i omfang. Vi har hatt kontakt med elever som har hatt problemer, men ikke tatt folk med narkotika i skolesammenheng. Men det ville være naivt å tro at det ikke eksisterer her.

Overrasket

Han er overrasket over omfanget som har kommet frem under aksjonene i bergensområdet den siste uken.

— Det viser at det ikke bare er spesielle miljøer som driver med dette. Det er noe som er i ferd med å bli akseptert.

Derfor er han glad politiet slår ned på dette.

— Slike aksjoner viser ungdommene at dette er uakseptabelt.

Videre vil rektoren kontakte politiet for å orientere seg om omfanget ved sin skole. Han vil også ta saken opp med ledelsen ved skolen, for å finne ut om det er noe ved forebyggingen som kan gjøres annerledes.

— Det er uakseptabelt at elever ved vår skole har befatning med narkotika, og jeg er glad for at politiet slår ned på det.

- Tar det på høyeste alvor

Rektor Henriette Rolland ved Lindås ungdomsskole var ikke klar over at noen av hennes 136 elever hadde blitt kontaktet av politiet i forbindelse med aksjonen torsdag.

— Hvis det er tilfelle at noen av våre elever er tatt, tar vi det på høyeste alvor. Det er klart vi må gjøre noe med det, sier hun.

Hun er overrasket over at dette kommer nå.

— Vi har vært kjent med tidligere år at ungdommer ved vår skole har hatt problemer med narkotika, og det er kjent at det finnes et miljør for dette i Lindås. Men dette er en veldig gjennomsiktig skole med ganske få elever, og jeg er overrasket over å få vite at dette er et problem blant de elevene som går her nå.

Fredag brukte 10.-klassingene ved skolen tre timer på MOT-programmet, som skal virke forebyggende blant annet mot narkotikabruk.