Dramaet på Storetvedt skole i februar i år kunne i verste fall kostet den unge gutten livet. To lærer kom til og fikk avverget ytterligere vold fra den aggressive 15-åringen.

Gutten det gikk ut over hadde da ikke bare blitt slått med jernstangen. Mens han lå nede hadde han også blitt sparket flere ganger i overkroppen og hodet. Det resulterte i at han måtte sy et kutt i hodet og fikk flere hevelser og bloduttredelser.

Skylder på rus

I går måtte 15-åringen stå til rette for det han gjorde i Bergen tingrett. Her var det en angrende synder og en «helt ny gutt» som presenterte seg.

— Før ruset jeg meg en del. Da ble det krangling hjemme og med barnevernet. Jeg tror det bygde seg opp.

Slik forklarte han hvorfor det klikket midt på skoledagen i februar i år.

— Jeg er bare glad at det ikke skjedde noe mer med ham, forklarte 15-åringen.

Et av vilkårene for at han skulle få komme tilbake til skolen var at han måtte møte offeret og snakke ut med ham.

— Vi har tatt hverandre i hånden. Han sa det var greit. Det synes jeg er utrolig at han sier etter det jeg gjorde mot ham, fortalte 15-åringen.

Samme dag som han ble pågrepet ble han sendt videre på et fire ukers langt opphold på Øvsttunsenteret.

Dumpet rusvenner

Siden påske har han avgitt ukentlige urinprøver, som viser at han ikke ruser seg igjen.

— Jeg har brutt med vennene jeg hadde. Nå skal jeg begynne som tømrerlærling, fortalte han dommeren.

Guttens forsvarer, advokat Ingvar Frostad, viste også i retten til en rapport fra hjelpeapparatet som viser at 15-åringen har hatt svært positiv utvikling siden i februar. Episoden på Storetveit skole hadde fått han til å våkne, og bryte med dårligere venner.

Derfor mente Frostad at en betinget reaksjon var passende for den unge lovbryteren.

Tingrettsdommer Åge Fred Pedersen mener det er bra at gutten har skikket seg, men mener likevel at episoden på skolen var så grov, og kunne fått så dramatiske følger, at straffen må være strengere.

Derfor ble dommen slik påstanden fra påtalemyndigheten var, 90 timers samfunnsstraff. Bryter 15-åringen avtalen med kriminalomsorgen skal straffen gjøres om til 90 dager ubetinget fengsel.

— Jeg mener gutten har vist så god utvikling at det ville være nok med en betinget reaksjon. At retten kommer til noe annet må vi akseptere, sier guttens advokat.