En mann(35) ble alvorlig skadet da den stjålne varebilen han satt i støtte sammen med en politibil ved 21.40-tiden tirsdag kveld.

Ulykken skjedde ved Luftambulansens base i Møllendalsveien i Bergen. Politiet hadde da forsøkt å få mannen til å stanse bilen, uten å lykkes. Til slutt ble han stanset med makt.

Spesialenheten for politisaker ble koblet inn i saken sent tirsdag kveld, og skal nå avklare hvorvidt politiet handlet uforsvarlig under biljakten, som pågikk i drøyt 10 minutter.

De involverte polititjenestemennene har så langt avvist dette.

— De har i avhør forklart at de gjorde det de mente var nødvendig, og at de har forholdt seg til regelverket som gjelder for slike situasjoner, sier regionleder Paal-Henrich Berle i Spesialenheten for politisaker til bt.no.

Fortsatt alvorlig

Politiet vurderte mannens kjøring som såpass hasardiøs at de bestemte seg for å kjøre politibilen inn i den stjålne varebilen, i tråd med politiets instruks for tvangsmessig stansing av kjøretøy.

— Rent praktisk skal politiet i henhold til instruksen bruke en teknikk hvor de legger sin høyre forskjerm inn mot venstre bakskjerm på bilen som blir forfulgt. Deretter skal man vri litt på rattet og gi gass, slik at bilen får 180 graders vridning, og følgelig stanser. Polititjenestemennene i denne aktuelle saken har forklart at de oppnådde ønsket utfall da de gjennomførte manøveren, sier Berle.

Sjåføren, en mann, ble sittende fastklemt i vraket etter sammenstøtet, og tilstanden hans beskrives onsdag formiddag fortsatt som alvorlig.

— Det er selvsagt ingen som ønsker at noen skal bli påført personskader. Slike saker er vanskelige, sett fra politiets ståsted. Det vil alltid være forbundet med risiko å foreta denne typen inngripener. Så må man veie den risikoen opp mot risikoen ved å la vedkommende kjøre videre, sier han.

Ripet opp biler

Spesialenheten skal blant annet undersøke nærmere omstendighetene rundt at mannen ble sittende fastklemt i bilen etter sammenstøtet.

Ifølge vitner skal biljakten ha foregått over store deler av Bergen sentrum. Blant annet skal biltyven ha ripet opp flere biler på Møhlenpris, kjørt mot kjøreretningen i flere trafikkerte gater, og vært borti skilt, bommer og midtrabatter, med politiet på slep.

— Vi har ennå ikke avklart hele hendelsesforløpet, men har fått beskrevet at denne bilen skal ha vært borti mye på sin ferd.

Mannen i den stjålne bilen har ennå ikke blitt avhørt, men skal ha vært bevisst da redningsmannskaper fraktet ham til Haukeland.

Ansatte varslet politiet

Ulykkesbilen tilhører et lokalt firma, og skal ha blitt stjålet 2. september.

Det var ansatte i dette firmaet som tok kontakt med politiet, etter å ha observert den stjålne bilen i Nygårdsgaten rett før 21.30 tirsdag kveld.

— De ansatte fulgte etter bilen og prøvde å stanse den uten hell. Da patruljen kom til stedet, stakk mannen av med bilen, sa operasjonsleder Inger Myrtvedt ved Hordaland politidistrikt til bt.no tirsdag kveld.