Vegard A. Larsen (28) kastet ikke bort ett eneste sekund da han så den tilsynelatende livløse mannen ligge og drive i vannet, anslagsvis 70 meter ut fra Marineholmen. Han hev seg ut i det iskalde vannet og fikk mannen på land.

— Det kom bare helt instinktivt: Du må bare handle. Tiden er knapp i slike situasjoner, forteller Larsen.

BT møter 28-åringen fra Rogaland på akuttmottaket på Haukeland universitetssykehus drøye to timer etter dramaet i Damsgårdssundet/Solheimsviken. Han er nedkjølt, men pigg etter redningsaksjonen, og er egentlig langt mer opptatt av hvordan det går med mannen han reddet enn å snakke med pressen.

En sykepleier kommer inn på rommet.

— Han lever, han som du plukket opp, er budskapet.

— Flott, flott! smiler Larsen lettet.

Fløt på vannkanne

28-åringen jobber som studieveileder på Universitetet i Bergen, og var på vei til kontoret sitt da han ble oppmerksom på mannen som fløt utover mot Puddefjorden. Han løp ned forbi Høgskolen og ut på kaien, hvor det allerede hadde samlet seg noen mennesker.

— De hadde sett at det var liv i mannen, at han pustet og beveget på hendene. En jente hadde prøvd å svømme ut til ham, men hun fikk krampe og måtte gi opp, forteller Larsen.

Hans lynkjappe vurderinger i de påfølgende sekundene reddet trolig livet på den ukjente mannen.

— Jeg vurderte først å ta en båt. Men så fant jeg noe tau og en 25-liters kanne jeg kunne bruke som flyteelement. Da bestemte jeg meg for å hoppe uti, sier han.

Etter å ha festet enden av tauet i kannen og surret resten rundt seg selv, kastet Vegard Larsen seg i den iskalde fjorden, kun iført t-skjorte og underbukse.

- Tungt mot slutten

Vel ute i fjorden klarte 28-åringen å gripe tak i den fullt påkledde mannen i kragen, og å holde hodet hans over vannet.

— Han lå på ryggen i vannet. Jeg fikk ikke kontakt med ham, men jeg registrerte at han pustet.

Turen inn til land ble lang og strabasiøs. På grunn av de sterke fjærestrømningene drev Larsen og mannen lenger utover mot Puddefjorden.

— Det siste stykket ble veldig tungt, men heldigvis kom politibåten. Mannskapet fikk ut en livline til oss og dro oss til land. Heldigvis, for jeg ble ganske daff mot slutten, sier Larsen.

— Hvilke tanker gjorde du deg etterpå?

— Egentlig ikke noe spesielt annet enn at oppdraget var utført. Jeg gjorde bare det som enhver annen ville ha gjort i samme situasjon. Håpet mitt nå er bare at mannen klarer seg, sier 28-åringen.

Redningsmann

— Det er nok liten tvil om at han reddet livet til mannen, sier politiets operative uteleder, Bengt Angeltvedt, som ledet redningsarbeidet.

Mannens tilstand ble mandag morgen beskrevet som alvorlig og stabil, og han fikk da intensiv behandling på Haukeland universitetssykehus.

Verken sykehuset eller politiet kjente i går identiteten til mannen. Sykehuset har anslått alderen hans til mellom 45 og 50 år. Trolig har han falt i Store Lungegårdsvann og drevet ut i Puddefjorden.

— Vi vet ingenting om hvem han er, eller hvordan han har havnet i vannet. Et vitne har sett ham drive under Gamle Nygårdsbro, forteller operasjonsleder Øystein Jarland ved Hordaland politidistrikt.

REDNINGSMANN: Vegard A. Larsen (28) nølte ikke, han hev seg ut i det iskalde vannet og svømte 70 meter ut til en middelaldrende mann som fløt i sjøen, innerst i Damsgårdssundet ved Marineholmen i går.<br/>Foto: EIRIK BREKKE