I Bergen sentrum ruller det rundt opptil 100 turistbusser på travle sommerdager. Flere tar til orde for å bremse bussene.

— Bedre skilting

— Vi kan begynne med å skilte bedre for gående, sier Alf Helge Greaker (V) nestleder i samferdselsutvalget i fylkeskommunen.

Greaker har samlet eksempler på slik skilting på reiser utenlands. - I Bergen har jeg bare sett ett slikt skilt. Det står på Klosteret og viser vei til Verftet, blant annet. Bra det, men vi trenger mer, sier han.

BUSSJÅFØR: - Jeg har selv opplevd å kjøre turistbuss og hentet cruiseturister på en av kaiene, kjørt til Bryggen, ventet 20 minutter, kjørt til Nordnes, kjørt til Fisketorget, ventet 30 minutter, for så å kjøre tilbake til kaiene. Helt meningsløst, sier Alf Helge Greaker, bussjåfør og politiker.
ODD MEHUS

Visjonen hans er å gjøre Bergen til Europas beste turistby for gående. — Hva skal til for å bli det?

— En god begynnelse er skikkelig skilting, slik det gjøres i mange andre byer. I neste omgang trengs en mer overordnet plan med tilrettelegging for gående i sentrum, sier Greaker, som vil ta initiativet videre i fylkestinget.

Greaker er også bussjåfør og vet vilket irritasjonsmoment det er å se turistbusser blokkere holdeplassene. Det skjer stadig vekk på Festplassen og Torget, sier han.

Forsvarer hopp-på-bussene

Han mener problemet er turbussene med utenlandske sjåfører som ikke kjenner norske trafikkregler og ikke vet hvor de finner lovlig parkering.

Hopp-på-hopp-av-bussene er Venstre vært med å gi konsesjon, så de forsvarer Greaker.

— De går i rute og oppfyller et behov for transport rundt til turistattraksjonene. De kan vi dessuten stille miljøkrav til, sier han.

— Hvilke miljøkrav har dere stilt til hopp-på-hopp-av-bussene?

— De må tilfresstille de strengeste kravene til dieselmotorer. Når det gjelder turistbussene på gjennomreise er det veldig forskjellig standard både på busser og sjåfører, sier Greaker.

— Er det aktuelt å begrense muligheten for turistbussene å kjøre inn i det historiske sentrum?

— Det er jeg ikke fremmed for, forutsatt at turistene har andre muligheter til å komme seg rundt, sier Greaker.

Diskuter saken under: