PÅ BEFARING: Bistandsadvokat Einar Råen, kriminaltekniker Kurt Kim Stige i Sunnmøre politidistrikt, aktor Ingvild Thorn Nordheim, forsvarer Per Herman Thori-Aamot og tingrettsdommer Kjetil Gjøen under åstedsbefaring på byfjellet mandag.
STÅLE WATTØ, NTB SCANPIX

Mandag morgen ble rettssaken mot Steven Dan Danielsen flyttet fra Sunnmøre tingretts lokaler til byfjellet Aksla.I løpet av en rundt ti minutter lang befaring fikk rettens medlemmer vil da få se stedet der Anja Weløy Aarseth (21) ble funnet drept på sensommeren i fjor.

Blir ikke med

Shippingstudenten fra Bergen ble funnet delvis skjult i en skråning, ikke mange meterne fra en av stiene som går gjennom det populære turområdet.

Tiltalte Steven Dan Danielsen har forklart at han gjemte seg bak et furutre langs stien før han overfalt Aarseth. Retten fikk blant annet se dette treet.

Dagens åstedsbefaring ble gjennomført uten at verken tiltalte eller Aarseths foreldre var til stede.

VED ÅSTEDET: Kriminaltekniker Kurt Kim Stige i Sunnmøre politidistrikt, forsvarer Per Herman Thori-Aamot, tingrettsdommer Kjetil Gjøen og Bistandsadvokat Einar Råen under åstedsbefaring på byfjellet mandag.
STAALE WATTØ, NTB SCANPIX

— Foreldrene ser ikke noe poeng i å være med tilbake til åstedet i en slik setting. De har tidligere vært på stedet hvor Anja ble funnet, sier familiens bistandsadvokat, Einar Råen.

Før helgen avgjorde retten at tiltaltes tilstedeværelse ikke er avgjørende for saken, og han fikk dermed fritak.

Tre representanter fra pressen er plukket ut til å overvære selve befaringen.

Ber om forvaring

Etter lunsj mandag er det tid for avsluttende prosedyrer i saken. Først ut er statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim. Hun har allerede varslet at hun vil be om forvaring, tidsubestemt straff, for tiltalte.

Forvaringsstraff er en særreaksjon som brukes mot farlige lovbrytere eller enkelte grupper gjengangerkriminelle.

BEVIS: Tiltalte i Aksla-saken ble onsdag vist bl.a. dette bildet som politiet mener at knytter ham det mislykkede ranet av Pluto-kiosken som fant sted cirka en time før drapet.
POLITIET

24-åringen er tidligere dømt for voldsforbrytelser, og de sakkyndige har konkludert med at risikoen er høy for at han vil være farlig også i fremtiden.Fredag fikk retten høre de sakkyndige si at Danielsen er psykisk syk, og at han vil ha behov for behandling i mange år fremover.

— Truet sakkyndig

Rettspsykiaterne Michael Setsaas og Terje Tørrissen mener det er særlig tre karakteristika ved 24-åringen som gjør ham farlig:

  • Dyssosial personlighetsforstyrrelse.
  • Langvarig rusmisbruk
  • Evnenivå i nedre sjikt av normalen.

Tørrissen fortalte fredag om en episode fra en av samtalene med Danielsen. Da skal 24-åringen ha kommet med en direkte trussel til rettspsykiateren.

— Under en av samtalene våre spurte jeg om han tenkte på å angripe meg, og da svarte han: «Jeg har lyst til å hoppe på deg. Ta deg her og nå», sa Tørrissen i retten.

Han la senere til at han ikke tror Danielsen bryr seg om hva slags straff han måtte få.

- Fengselsstraff er nok

Danielsens forsvarer, Per Herman Thori-Aamot, vil i sin prosedyre legge ned påstand om at 24-åringen må få ordinær, tidsbestemt straff.

— Generelt skal det svært mye til for å idømme forvaring. Det vil være mitt synspunkt at tidsbestemt straff vil være nok for å verne samfunnet mot min klient, siden han sannsynligvis må sone i flere år fremover, sa han før helgen.

FORVARING: Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim vil mandag be om forvaringsstraff for Steven Dan Danielsen.
Marita Aarekol

Thori-Aamot antydet også at 24-åringens tidlige tilståelse og lave evnenivå er faktorer som åpner for at retten kan gi noe mildere straff.

Usikker på strafferabatt

Aktor er mer usikker på om tiltaltes tilståelse i første avhør i det hele tatt bør tillegges særlig stor vekt.

— Strafferabatter kan jo gis ved ubetingede dommer. Spørsmålet for meg er om det er en uforbeholden tilståelse han har kommet med, og hvordan strafferabatt i det hele tatt kan legges inn i en forvaringsstraff, sier statsadvokat Nordheim.

Bistandsadvokat Einar Råen skal holde prosedyre på erstatningsspørsmålet. Han har allerede fremmet et oppreisnings- og erstatningskrav på til sammen 550.000 kroner mot tiltalte.

BT følger mandagens prosedyrer, og oppdaterer direkte fra rettssalen i Ålesund.

BEFARING: Mandag morgen settes retten på byfjellet Aksla. Verken tiltalte eller Anja Weløy Aarseths familie er til stede under dagens åstedsbefaring.
CHRISTIAN NICOLAISEN
FUNNSTEDET: Anja Weløy Aarseth ble funnet drept nedenfor denne benken.
CHRISTIAN NICOLAISEN