— Vi kan ikke finne oss i at luften vi puster inn stadig blir mer giftig, sier aksjonsleder i «Ren Luft Danmarks plass» Rolf Enger.

Sammen med Ny-Krohnborg velforening, Miljøpartiet De Grønne, Bergen AUF, Natur og Ungdom og mange syklister, protesterte han i ettermiddag mot luftforurensningen på Danmarks plass. Rundt 25 mennesker deltok i aksjonen.

Med bannere, paroler og slagord formidlet via en megafon, turnerte aksjonistene rundkjøringen før krysset på Danmarks plass. «Danmarks plass kveles» og «Køprising nå», var blant slagordene. De tok seg god tid over fotgjengerfeltet, noe som fikk et par irriterte bilister til å ta i bruk hornet.

Internasjonal bilfri dag

Det er ikke tilfeldig at aksjonen falt på 22. september, som er Internasjonal bilfri dag. Dette så ikke bilistene på Danmarks plass ut til å ha merket seg.

— Vi ønsker å markere denne dagen, som nesten blir glemt i Norge og i Bergen. Vi krever en reduksjon av biltrafikken slik at luften blir bedre, sier Enger.

Utslippene på Danmark plass har økt i takt med veksten i biltrafikken de siste årene, og utslippet av nitrogendioksid overskrider lovlige mengder.

Hver dag passerer rundt 62 000 biler motorveien over Danmarks plass. Heidi Rosendahl Lindebotten, nestleder i Bergen AUF hadde tatt på seg munnbind i anledning aksjonen.

— I dag er det mange barn og voksne som ikke kan gå ut på grunn av ulovlige mengder miljøstoff. Jeg vil at biltrafikken skal ned, det er viktig både i et miljø- og helseperspektiv, Lindebotten.

- Farlig å være syklist

Julie Skadal, leder i Syklistenes Landsforening i Hordaland, sykler daglig forbi Danmarks plass.

— Det er for dårlig for syklistene, her må man være enten fotgjenger eller bilist. Bedre tilrettelegging gjør at flere vil sykle, i dag er det mye unødvendig kjøring og støy, sier hun.

Også Per Stiegler, bystyremedlem i AP, valgte å utsette middagen for å delta i protesten.

— Dette er et bra initiativ. Jeg sykler her hver dag, og det er farlig, sier Stiegler.

- Handlingslammede politikere

Staten har satt krav til luftkvaliteten når det gjelder svevestøv. Disse kravene skjerpes gradvis frem til 2010, og det er kommunens ansvar å holde seg innenfor grenseverdiene.

— Politikerne i Bergen lager handlingsplaner, men ingenting er blitt satt ut i live av bilreduserende tiltak. De har vist seg handlingslammet, sier Enger.

Han tror ikke Bybanen alene vil være nok til å gjøre luften på Danmarks plass ren nok. Køprising, sambruksfelt og lavutslippssone, er kravet fra aksjonistene.

— Luftforurensningen er et symptom på en samferdselspolitikk som gir frie tøyler til privatbilismen. Beboerne og de som arbeider i området plages, sier Enger.

Hva mener du bør gjøres på Danmarks plass? Si din mening i feltet under.

SPERRET VEIEN: Aksjonistene vil redusere biltrafikken over Danmarksplass. I front går Bjørn Kolstad (SV), bystyreleder i Årstad bydel.
målfrid bordvik
- STOPP BILENE: Heidi Rosendahl Lindebotten, nestleder i Bergen AUF, tok i bruk munnbind under aksjonen.
målfrid bordvik