HANS K. MJELVA

Sprengning av nytt vannanlegg ved Svartediket skal ha ødelagt kloakkrør på Knatten og ført kloakk rett ned til damkanten.

Norges Miljøvernforbund har anmeldt Bergen kommune for grov miljøkriminalitet.

De hevder at Giardia-epidemien i fjor høst skyldes at kloakk rant direkte fra Knatten-området og ned til Svartediket.

Slått hull på rør

Sprengningen skjedde i forbindelse med et nytt vannbehandlingsanlegg i fjellet ved Svartediket. Disse sprengningene har ifølge forbundsleder Kurt Oddekalv ført til store rystelser på Knatten, som igjen skal ha slått hull på kloakkrørene.

Strømmen av kloakk har gått rett inn til kanten av demningen, og fulgt kanten bort til innsuget til drikkevannsanlegget, sier Oddekalv.

— Jeg mener Bergen kommune har visst at dette kom fra egne rør. Det er helt usannsynlig at det har kommet fra andre kilder, seier Oddekalv.

Ulriken frikjent

I forrige uke frikjente kommunen kafeen på Ulriken som årsak til Giardia-epidimien. Spekulasjonene om at det skyldes hundelort, karakteriserer Oddekalv som en bløff.

— Da må ei bikkje drite opp i glasset ditt, for å si det slik. Giardaien formerer seg ikke utenfor kroppen på varmblodige dyr. Svartediket har omtrent en million tonn vann, og det er ikke hurtigstrømmende. Det gjør at kilden til Giardiaen må være ganske nær utløpet, sier Oddekalv.

Bygde fangmur på Knatten

Oddekalv påpeker at kommunens folk lette etter lekkasjer i Knatten-området etter at Giardia-saken ble kjent. Kommunen har også i ettertid sperret av avrenningen fra Knatten.

— Hvorfor lager de en avgrensing mot Knatten. Fra begynnelsen av Tarlebøveien har de støpt en 20 centimeter høy fangmur med to kommer. Den er bygget etter Giardiasaken, sier Oddekalv.

BT har fra annet hold fått bekreftet at avsperringsmuren ble bygget og sto ferdig i desember i fjor.