— Han spurte om ikke jeg kunne skrive navnet mitt på et papir, forteller pensjonisten til Bergens Tidende.

Selv sier han at han ikke hadde en anelse om hva han skrev under på. At han ble rundlurt.

Haugesunds Avis fortalte i går historien om Kristen Millie som har mistet barndomshjemmet Ospehaugen. Gården ligger vakkert til med panoramautsikt over Skåneviksstranda i Etne kommune i Sunnhordland.

- Han kaller meg onkel

Marerittet startet sommeren 2004. Millie fikk sitt livs sjokk da han leste i lokalavisen Grannar at skjøtet på gården var overdratt til en 62 år gammel mann fra Stavanger.

Mannen er fillenevø til Millie og har en liten hytte på gården til 75-åringen.

— Han kaller meg onkel, men vi er ikke i slekt. Han ville vel ha tak i gården. De liker seg så godt her, sier Millie til BT.

I skjøtet står det at Millie har solgt gården for 450.000 kroner. Men bare 50.000 kroner skal betales, og det i rater på 10.000 hver jul. Resten, altså 400.000 kroner, skal være gave fra Millie til fillenevøen.

— 50.000 kroner er ikke til en hustomt en gang, fnyser Millie.

Stavangermannen skal ha sendt noe penger til Millie, men de ble returnert, ifølge Millies advokat. 75-åringen ville ikke akseptere at gården hans var solgt.

- Forsøkt umyndiggjort

Advokat Tom Berge, som bistår Kristen Millie i saken, har en klar oppfatning om hva som har skjedd.

— Etter min oppfatning har nevøen sett at aldringsprosessen hadde gått så langt at Kristen ikke ville gjøre motstand hvis han ble utsatt for litt press, sier han.

Ifølge Berge har Millie en begynnende alderdomssvekkelse.

— Han greier å ivareta egne hverdagslige interesser. Men viktige økonomiske interesser av denne typen er han ikke lenger i stand til å ivareta, sier han.

På vegne av sin klient skrev Berge til den 62-årige fillenevøen og ba ham tilbakeskjøte eiendommen. Det ble avvist.

Heller ikke behandling i Etne forliksråd førte frem.

1,2 mill. i formue

I fjor vår forsøkte så stavangermannen å få umyndiggjort Kristen Millie, bekrefter Berge. Hvis ikke 75-åringen blir erklært umyndig, truer fillenevøen med å saksøke Etne kommune for 1,2 millioner kroner. Summen tilsvarer Millies formue - en formue stavangermannen frykter vil forsvinne.

Berge mener begjæringen er svært avslørende.

— Med denne begjæringen stadfester nevøen at han egentlig forsto at Millie ikke var i stand til å vurdere konsekvensene av sine egne handlinger da han signerte skjøtet, sier advokaten.

Trolig ender saken opp i rettssalen.

— Denne saken har ført til vesentlig lavere livskvalitet enn Kristen hadde tidligere, sier Berge.

Kristen Millies fillenevø ønsket i går kveld ikke å kommentere saken.

TERJE STØRKSEN/HAUGESUNDS AVIS