— HSD er det ikke noe galt med. Det er de galningene som ikke holder seg edru som er problemet! De må lære seg å feste med måte, sier en hoderystende Øystein Langeland over vannbøtten.

Konsekvensen av det promillepåviste fergemannskapet sin manglende navigering torsdag morgen, er at Langeland og to naboer står uten en dråpe vann. Vannledningen som ble brutt går tvers over sundet fra Langelands hus til fergeleiet på Sunde.

Navigerer på gefylen?

— De bakket jo nesten opp i naboens hus. Så har de tatt vannledningen. Vi hører forresten ofte at det buldrer og braker i fergene.

— Hva mener du med det?

— Nei, de støter i bunnen når de bakker fergen for langt ut fra kaien.

— Så de feilnavigerer ofte?

-Nei, de feilnavigerer ikke. De navigerer ikke i det hele tatt. Når de ikke har hodet med seg, hjelper det ikke hvilket utstyr de har, flirer Langeland tørt.

Kvinnheringen tar episoden og vanntapet med stoisk ro, men stiller seg ytterst kritisk til mannskapet på «MS Os». Tiltroen til HSD er imidlertid fjellstø.

— Tiltroen til HSD har ikke noe med dette å gjøre. Gubba Noa, det er mannskapet som må holde seg edru på jobb! De frakter jo biler og folk. Skulle det bli brann i en slik ferge og de må få folk om bord i livbåtene... Ja da... Når de ikke engang er i stand til å ta vare på seg selv, kan det gå galt, sier Langeland alvorlig.

- Har sett dem på fylla før

Den vannløse huseieren har ingen tro på at det hjelper å si opp mannskapet.

— De får seg vel bare jobb et annet sted og kjører i fylla der. Nei, her må politiet ta affære.

Når han får vannet igjen, er uvisst.

— Jeg har ikke hørt noe fra kommunen, men det ordner seg nok. Du får hilse HSD og si at vi vil ha en gratistur. Det må de kunne koste på seg. Alt vi har båret vann, flirer Langeland som anslår at han har slept 100 liter i hus - foreløpig.

Pendlerne på «MS Os» støtter Øystein Langeland i sitt syn på HSD, men har sine historier da Bergens Tidende stiger om bord torsdag ettermiddag.

— Jeg har jo sett dem på fylla før... De kjørte på land på Gjermundshamn for noen år siden. Både matrosen og skipperen var skitfulle, kommenterer Lennart Sortland enkelt.

Den tidligere pendleren reiser fremdeles hyppig med ferge på strekningen Leirvik - Ranavik - Sunde, men føler seg likevel trygg. Det samme gjør folk i samme båt.

— Vi regner med at dette er en engangshendelse. Slikt kan skje, men det skal ikke skje, nikker pendler Einar Sjo og høster bifall rundt bordet.

— Vi føler at servicen har blitt mye bedre med den ekstra fergen som er tatt inn. Men tror hele befolkningen ønsker ferge lenger utover kvelden. Det hadde vært en fordel for ungdommen som gjerne vil gå på kino, innskyter passasjer Per Kristensen.

Tausttalende mannskap

Etter mye om og men lot også vikarmannskapet på «MF Os» seg overtale til å rapportere om stemningen.

— Hvordan opplever du å være mannskap etter en slik episode?

— Neeei, å bli hentet inn opplever vi mange ganger for året, svarer vikarkapteinen Nils Skaten.

— Å? Under slike omstendigheter?

— Nei. Men jeg har ikke noe spesiell formening om promillen. Ingen kommentar til det.

Vannløs nabo: _ Vi skal ikke skylde HSD for dette, sier Øystein Langeland. Han og to naboer mistet vanntilførselen etter navigeringen til mannskapet på MF "Os" i går. (Foto: Ørjan Deisz)
Ørjan Deisz