Lindås kommune har iverksatt kriseberedskap, etter ekstremværet «Nina» sine herjinger det siste døgnet.

Sent søndag kveld, vedtok kommunens kriseledelse at fire skoler måtte holde stengt mandag, som følge av strømbruddet i kommunen.

Skolene det gjaldt var Skodvin, Leiknes, Myking og Kløvheim.

— Skolene på Leiknes og Skodvin har fått strømmen tilbake og vil være åpen i morgen, skriver ordfører Astrid Aarhus Byrknes i en pressemelding klokken 15.00 mandag.

Kommune melder at noen området fremdels er strømløse.

— BKK jobber med å rette opp at feilene i alle disse områdene, også der skolene Myking og Kløvheim ligger. Det er fremdeles vanskelig å si når strømmen kommer tilbake, og om disse to skolene kan holde åpent i morgen.

Hjelper bønder

Mandag morgen forteller Nils Medaas, som er operativ leder i Lindås og Meland brannvern, at de har vært i sving døgnet rundt.

— Akkurat nå må vi hjelpe et par bønder med aggregater, slik at de får unna melkeproduksjonen, sier han.

Flere områder i Lindås er fremdeles uten strøm.

-BKK har ikke lokalisert feilen ennå, så foreløpig vet vi ikke når vi får strømmen tilbake, sier Medaas.

På kommunens hjemmeside melder de at det kun er åpent for mindre kjøretøy på Kjenesvegen, Kleivdalen og Kvalvågneset og Erstadfjellet.

— Vi ber alle som ferdes på veiene om å være forsiktig, og kjøre etter forholdene - særlig på sideveiene. Det er løpende arbeid for å rydde veier, skriver Lindås kommune på facebooksiden sin.

- Hjelp hverandre

Ordfører Astrid Aarhus Byrknes oppfordret søndag kveld innbyggerne om å ta hånd om hverandre.

— Gå sammen og hjelp hverandre. Har du en nabo som bor alene, sjekk om han eller hun har det bra, sa Byrknes i en pressemelding.

Den kommunale kriseledelsen har vært i sving siden strømbruddet i lørdag ettermiddag.

Det innebærer blant annet ekstra bemanning i hjemmetjenesten og høynet beredskap i kommunens fagenheter.

For de som ikke har en varm nabostue å søke ly i, har kommunen åpnet stuen på Knarvik sykehjem.

— Det er mange som sitter alene og kanskje ikke har vedfyring. Ta turen bortom naboen og sjekk hvordan det står til, oppfordrer informasjonsrådgiver Silje Andvik Hoaas i Lindås kommune, gjennom Strilen.

Ifølge avisen, er det assisterende rådmann Hogne Haugsdal som leder kommunens kriseteam.

Opprettet kontakttelefon

Noen områder har allerede fått strømmen tilbake, men strømforsyningen er ifølge BKK fremdeles ustabil. Noen av områdene kan derfor miste strømmen igjen.

Mandag formiddag melder BKK på sine sider at rundt 5000 kunder er uten strøm etter ekstremværet «Nina». Hardest rammet er Lindås, Fjell, Meland, Os, Vaksdal og Bergen.

Lindås kommuen sin facebookside skriver de at de så langt har klart å informere 6000 personer om strømbruddet via facebook.

De ber folk om hjelp til å informere flere.

— Del denne statusen eller siden til Lindås kommune, og be folk følge med på det vi skriver her. Kommunen er i tillegg aktiv på hjemmesiden, skriver de.

Lindås har opprettet en kontakttelefon for de som ikke får kontakt med kommunens beredskaps- og vaktnummer. Nummeret er 94 50 31 69.

For situasjoner som gjelder liv og helse, er det fortsatt de ordinære nødnummerne som gjelder.

Kommunen oppdaterer også sin facebookside og sine hjemmesider kontinuerlig.