— Jeg hadde aldri prøvd hasj før jeg traff ham, sier den 26 år gamle mannen i vitneboksen.

Han er nyklippet og ren i tøyet. Men stemmen og øynene røper mange års tungt rusmisbruk. Han er i retten for å fortelle hvordan møtet med den tiltalte 57-åringen gjorde ham til et dobbelt offer.

— Jeg var med noen venner på Bystasjonen. De spurte om jeg ville bli med til leiligheten hans. Vi fikk servert alkohol. Han ville ned i buksene på oss, sier mannen.

Stakk til Thailand

Den gang var han bare 13 år gammel. Misbruket skal ha startet umiddelbart, og pågått i flere år.

— Jeg fikk 50 kroner for jobben. Senere, når jeg var mer aktiv, fikk jeg 300 kroner. Det var mye penger for en 13-åring. Han ga meg penger, alkohol, hasj og røyk.

57-åringen er tiltalt for å ha forgrepet seg på fem gutter på 90-tallet. Fire av dem var under fjorten år, den yngste bare elleve. Han skal også ha blottet seg for to barn i Bærum.

Mannen nekter straffskyld på alle punkter. Han beskrev 26-åringen som vitnet i går, som «en god venn».

— Han er det nærmeste jeg kommer en familie. Jeg forstår ingenting av anklagene, forklarte han.

Rettssaken mot 57-åringen skulle egentlig startet i januar, men da hadde han stukket til Thailand. Mannen er dømt tre ganger tidligere for blotting overfor mindreårige gutter.

Venner og bekjente av 26-åringen skal ha kommet og gått i mannens leiligheter. Påtalemyndigheten mener barna ble fôret med hasj og alkohol, og misbrukt seksuelt over flere år.

— Jeg ble misbrukt én gang i uken i snitt. Til sammen ble det over 200 overgrep. Jeg levde et dobbeltliv overfor familien, forklarte 26-åringen.

Han mener de stadige forsyningene av hasj førte ham ut i tyngre misbruk. I dag har han prøvd det meste av rusmidler.

- Tilbyr barn privilegier

Dersom 57-åringen blir dømt for overgrepene, føyer saken seg inn i en rekke av flere der seksualforbrytere utnytter sårbare barn og rusmisbrukere:

  • Senest i forrige uke ble en 32 år gammel mann dømt for overgrep mot flere gutter under 16 år. Barna var i en vanskelig livssituasjon, og 32-åringen forsynte dem med hasj, tobakk og penger. Han tok dem også med på bil- og båtturer.
  • I 2003 ble en 23 år gammel mann dømt for voldtekt og misbruk av flere mindreårige jenter. Han inviterte dem hjem til hybelen der han skjenket dem alkohol. Dommen lød på seks og et halvt års fengsel.
  • Samme fremgangsmåte brukte hans 25 år gamle kamerat, som ble dømt i fjor. Han fikk fem års fengsel.

— Pedofile tilbyr privilegier for å skaffe seg en posisjon i et miljø. Gjerne privilegier som barnet selv ikke ønsker å fortelle om til foreldrene, sier psykolog Erik Risnes, som har jobbet en årrekke med pedofile i Bergen Fengsel.

Hasj og PlayStation

Visse metoder går igjen hos overgripere som ønsker å komme seg innpå barn og ungdom:

  • De gir dem penger, kontantkort, klær, alkohol, hasj, sjokolade og annet. Også leker som gameboy og PlayStation er blitt brukt.
  • Tilgang på bil, enten transport fra A til Å eller bare turer på måfå, er et velkjent lokkemiddel.
  • De gir positiv oppmerksomhet og omsorg til barn som får lite oppmerksomhet fra voksne.

— Ungdom som ikke er overvåket av foreldrene eller andre voksne er i faresonen. Det vil si at foreldrene ikke har kontroll med hvor de er, hva de gjør og hvem de er med, sier Risnes.

Dette kan pedofile teste ut ved å stille spørsmål.

— De kan for eksempel spørre om det er visse tidspunkt ungdommen må komme hjem og hvor grensen går for hva de får lov til å gjøre, sier han.

Leder for Utekontakten i Bergen kommune, Else Kristin Utne Berg, mener overgripere posisjonerer seg ved å skape et avhengighetsforhold.

Spilleautomater og klær

— Barn som mangler selvtillit, voksenkontakt og positiv oppmerksomhet kan være utsatt, sier hun.

Det samme mener lederen for forebyggende seksjon ved Bergen sentrum politistasjon, Svein Bjørn Losnegård.

Han nevner et eksempel der politiet kom i kontakt med en guttegjeng på skråplanet. I en samtale fortalte en av guttene at han fikk sprit og penger av en eldre mann, som misbrukte ham seksuelt. Mannen er nå dømt.

Losnegård ber foreldre følge med dersom barna stadig henger på kjøpesentre uten å ha noe å gjøre, eller på uforklarlig vis har fått penger eller gaver mellom hendene.

— Overgripere legger merke til ungdom som ikke er rotfast, og som trenger penger til spilleautomater eller klær. Det gjelder ofte barn som ikke har særlig god kontakt med foreldrene, sier han.

Rettssaken mot 57-åringen fortsetter i dag. Det er satt av fire dager til saken.