— I Eritrea kan alle i familien slå barn. Det er et tegn på kjærlighet og at man bryr seg om et barn. Til og med naboen kan slå barna dine, sier Hirut til Bergens Tidende.

Hun tok det nye asylsøkerkurset da hun var på Heiane asylmottak på Stord for et par måneder siden.

Løper fra mor

  • Jeg ble veldig overrasket da jeg hørte at det i Norge er helt forbudt å slå barn. Der jeg kommer fra ble slag brukt som vanlig straff. Det er den eneste metoden og alle gjør det, sier hun.

I Norge er foreldre mer som venner av barna. I Eritrea løper barna når de har gjort noe galt og ser mødrene sine. De vet at de vil bli slått som straff. Slik var også min egen oppvekst, forteller moren med to sønner som fyker utenfor leiligheten på Paradis og kaster snøballer. De stiller pent opp når moren ber dem komme til fotografering.

Hun synes at hun har fått godt utbytte av kurset fra Raundalen og Co.

  • Kurset har lært meg å kontrollere meg selv, for ja, jeg har selv vært vant til å straffe barna mine med et klaps. Jeg syntes kurset var nyttig fordi det viser hvilke konsekvenser fysisk straff har. Det gjør ikke noe godt for barnet. Jeg har fått flere tips om hvordan man heller kan oppdra barna sine, sier Hirut.

Det vil ta tid

Ifølge barnepsykolog Raundalen gir kurset lærdom om mer positive respons som ros og belønning for å vise barna hva som er rett og galt.

Dette har tobarnsmoren satt veldig pris på, men hun vil likevel være ærlig.

— Det er nok ikke slik at alle som tar dette kurset plutselig bare slutter å bruke fysisk straff av barna sine. Det tar nok tid for mange å endre vaner, sier hun.

Da hun tok kurset tok hun det sammen med ti andre med samme språk som henne selv.

  • Alle jeg snakket med hadde godt utbytte av kurset, sier tobarnsmoren som forteller at hun har fått opphold i Norge på grunn av religiøs forfølgelse i hjemlandet.