— Det er totalt uakseptabelt at barn skal bli fysisk straffet. Senest i forrige uke vedtok Stortinget at vold mot barn skal være straffeskjerpende, så her er lovverket krystallklart, sier stortingsrepresentant Hilde Magnusson Lydvo, som sitter i justiskomiteen for Arbeiderpartiet.

Hun understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag. Etter at familien til jenten tok kontakt, har Lydvo sammen med stortingskollega Dag Ole Teigen (Ap) sendt brev til familien. Der ber de familien vurdere å forfølge saken i rettsapparatet.

Alvorlig nakkeskade

Hendelsen skjedde på en skole i Askøy kommune 13. mars i fjor. Klassen skulle ha gym, og eleven var sein med å skifte. Læreren ble utålmodig, og krevde at den da 12 år gamle jenten skulle på rektors kontor. Hun kom inn i garderoben, der hun tok tak i armen til eleven og førte henne ut i gangen. Der tok hun nakkegrep på eleven og kastet henne fremover, slik at jenten fikk en knekk i nakken. Legeerklæringen viser at 12-åringen har fått varige nakkeproblemer.

— Hun har blant annet måttet slutte med fotball, kan ikke være med på alle gymaktiviteter og får problemer når hun sitter for lenge på datamaskinen, sier moren. Av hensyn til datteren vil hun ikke stå frem med navn og bilde i avisen.

- Få har tatt byrden

Læreren har erkjent at hun dro eleven ut fra garderoben, tok nakkegrep på henne og kastet henne fremover. Episoden førte til at moren tok datteren ut av skolen, og underviste henne selv resten av skoleåret. Fra i fjor høst så familien det som eneste mulighet å få byttet skole for datteren. Læreren fikk derimot fortsette i jobben på jentens opprinnelige skole. På grunn av bevisets stilling henla politiet saken, mens Fylkesmannen konkluderte med at læreren handlet i strid med opplæringsloven. De har derimot ikke myndighet til å foreta seg noe i saken, det må det eventuelt bli opp til Askøy kommune å gjøre. De har sagt at de ikke kommer til å foreta seg noe overfor den aktuelle læreren.

Nå reagerer stortingspolitikere på at ingenting skjer.

— Dessverre er det få foreldre som har tatt byrden med å prøve slike saker for retten, og det har ført til at vi vet lite om hvilke følger slike saker skal få, sier Hilde Magnussen Lydvo.

— Lærere har ansvar for å skape trygge rammer. For loven sin del ville det være en styrke om denne type saker ble prøvd i retten, sier Dag Ole Teigen.

- Vil gå hele veien

Episoden skjedde da jenten gikk i 6. klasse, men familien sier det har vært flere alvorlige episoder helt fra 2. klasse. Ifølge moren er godt mulig at de kommer til å følge oppfordringen fra stortingsrepresentantene.

— Vi mener det er grundig dokumentert at den aktuelle læreren er uskikket til å ha denne jobben. Derfor er vi klar for å gå rettens vei. I tillegg mener vi datteren vår har krav på erstatning for de fysiske og psykiske belastningene hun er påført. Noen må stilles til ansvar for det som har skjedd, sier moren.

De er forberedt på at det blir en tøff kamp.

— Noen må likevel ta denne kampen, for vi kan ikke finne oss i at flere barn skal oppleve det samme som min datter har gjort, sier moren.

Læreren som var i konflikt med eleven vil ikke kommentere saken overfor BT.

**Les også:

— Trodde vi var ferdig med saken**

ARNE HOFSETH (arkiv)
Rune Sævig