Hun ble sjokkert da hun oppdaget hvor mye drikking og festing det er blant mannskapet om bord. Den 25 år gamle kvinnen som forteller historien til BT, ønsket i utgangspunktet å stå frem med navn og bilde. Men etter samråd med familien valgte hun å være anonym fordi hun er redd for at belastningen blir for stor.

— Regelmessige fyllefester

25-åringen forteller om grove brudd på Fjord Lines sikkerhetsrutiner. De ansatte om bord skal egentlig være totalavholdne så lenge de ikke har frivakt mens båten ligger til kai i Newcastle. Kvinnen var vitne til regelrette fylleslag mens båten gikk i rute over Nordsjøen. Hun var stuepike om bord i totalt ti og en halv uke i fjor påske og sommer.

— Jeg fikk følelsen av å være på en rølpete chartertur. Folk festet og drakk flere ganger i uken. Jeg er ikke motstander av alkohol, men jeg ble sjokkert over mye av det jeg opplevde, sier hun.

Den tidligere stuepiken, som har utdannelse fra BI, mener offiserene og ledelsen i Fjord Line var nødt til å vite om de ville tilstandene om bord på «Jupiter».

— Alle blant mannskapet vet hva som foregår, men ingen vil snakke om det, for da er man tyster. Hvis ikke offiserene er klar over dette, så er de blinde og døve. Jeg blir provosert over informasjonsdirektøren som får seg til å si at det er ektefeller på besøk som drikker alkoholen, sier hun.

Den mest graverende episoden opplevde hun 1. april i fjor, da det ble hengt opp oppslag på mannskapsavdelingen om at de ansatte kunne kjøpe taxfree-varer til halv pris. Da «aprilspøken» viste seg å være alvorlig ment, skal de ansatte ha gått fullstendig bananas i sprithyllen, mens passasjerene ble holdt på avstand.

— Det var utrolig å være vitne til. Offiserer og mannskap kom ut fra butikken med kassevis av øl og andre drikkevarer, sier hun.

Måtte dunke i veggen

25-åringen hevder at personalet i taxfree-butikken aldri var særlig nøye med å krysse av på det såkalte slappkortet, som regulerer hvor mange varer mannskapet skal få kjøpe til rabattpris. Det holdt å vise crew-kortet. Dermed hadde de ansatte i praksis fri tilgang til hyllene.

— Når folk går og handler alkohol 2-3 ganger i uken, sier det seg selv at de ikke planlegger å ta varene i land. På min avdeling var det fester flere ganger i uken. Av og til var de så høylydte at jeg måtte dunke i veggen fordi jeg ville sove. Jeg orket ikke feste så intenst, fordi arbeidet var såpass hardt, sier eks-stuepiken.

Hun innrømmer imidlertid at hun én gang drakk alkohol på en fest, mens båten var på sjøen. Én av naboene hennes skal ha vært beryktet for sin høylydte festing, slik at ingen ville ha lugar ved siden av ham. De to siste ukene før han mønstret av, skal han ha holdt det gående 3-4 netter på rad. Om morgenen lå det tomgods igjen i korridoren og i søppelspannene.

— Hvorfor blir ikke flere tatt for drikking om bord?

— Ledelsen lukker øynene, mens mannskapet beskytter hverandre. Jeg husker for eksempel en gang to stuepiker var fulle da de skulle på jobb. Da ble de ekspedert til sengs uten at ledelsen fikk vite noe. Det var ikke uvanlig at folk møtte på vakt i bakrus.

— Tenkte du noen gang på hvilken sikkerhetsrisiko det er når mannskapet drikker?

— Vi pleide aldri diskutere det. Tanken på hva som kunne skjedd hvis det hadde oppstått en brann eller en ulykke, var vel for skremmende. Jeg er glad jeg hadde lugar på 7. dekk, sånn at jeg kunne gå rett ut i livbåtene. Men vi snakket mye om hvor dårlig reglene ble håndhevet, og hvor likegyldig ledelsen var. Vi pleide å kalle fergen for «Jalla-båten Jupiter».

BT har også vært i kontakt med en annen tidligere stuepike på «Jupiter», som i det alt vesentlige bekrefter 25-åringens fremstilling. Verken hun eller bekjente som fremdeles arbeider om bord, ønsker å stå frem.

REDD FOR REAKSJONER: – Mannskapet om bord kjøpte svimlende mye alkohol, sier den tidligere stuepiken på «Jupiter». 25-åringen ønsket egentlig å stå frem navn og bilde, men valgte til slutt å være anonym. <br/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN