• Skrøt i telefonen av at han hadde knust hele pepperkakebyen.

Politiet har fått inn noen konkrete tips i forbindelse med pepperkakevandaliseringen.

Tidlig på dagen i dag kom det en melding fra en mann på Nordnes som hadde meldt fra til politiet om at han i halv femtiden hadde blitt vekket av en full og snøvlende mann som skrøt i telefonen at han hadde knust hele pepperkakebyen. Det opplyser operasjonsleder Ragnar Lyssand.

Problemet med tipset var at tipserne ikke hadde sett den fulle personen eller hvilken retning han hadde gått i.

— Konkrete navn

Politiet fikk også i går ettermiddag inn et tips på to navngitte personer som skal ha stått bak vandaliseringen.

– Vi fikk to navn anonymt, men dette blir for tynt for politiet i forhold til aksjoner, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim. Vi trenger flere tips som understøtter det anonyme tipset for at vi eventuelt skal gjøre noe, sier Onarheim.

I går var Bypaviljongen på Torgallmenningen fylt til randen av barn og voksne som pyntet 650 pepperkakehus. I tillegg hadde Bergen Sentrum fått inn omtrent 80 prosent av hus laget av privatpersoner, skole- og barnehagebarn. Alt sto i Pepperkakebyen, klart for montering.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

— Helt på gråten

I dag er det nesten bare smuler igjen etter at vandaler i løpet av natten har tatt seg gjennom stålgjerdet og knust mesteparten av Pepperkakebyen.

— Det er helt utrolig at dette kunne skje. Jeg blir forbanna - helt på gråten, rett og slett, sier en svært ulykkelig daglig leder i Bergen Sentrum, Steinar Kristoffersen.

Han forteller at det var arbeidere i sving i Pepperkakebyen til rundt klokken fire i natt - og de første var på plass igjen i syvtiden. Skadeverket må altså ha skjedd i dette tidsrommet. Det var et sørgelig kaos som møtte arbeiderne i morges: Kilovis med forhenværende vakkert pyntede pepperkakehus lå strødd utover - i tusen knas.

Har konkrete spor

Politiet har vært på stedet og gjort åstedsundersøkelser.

— Det er brukt brannslokkingsapparat inne i teltet, og det er blitt tømt ut maling. Det er utrolig trist at slike ting skal skje, sier operasjonsleder Ragnar Lyssand ved Hordaland politidistrikt.

— Vi er helt avhengige av vitneobservasjoner. Folk som har sett noe kan ringe oss på telefon 02800, sier operasjonslederen.

— Vi har konkrete spor, men ingen konkret mistenkte, sier politiførstebetjent Karsten Raa til bt.no.

— Strafferettslig er dette snakk om skadeverk, moralsk sett er det helt forkastelig, sier Raa.

Håper å rekke åpningen

Steinar Kristoffersen i Bergen Sentrum er aller mest lei seg over at alt arbeidet folk har lagt ned for Pepperkakebyen nå er ruinert. Han ber nå bergenserne innstendig om å mobilisere. Etter planen skal Pepperkakebyen åpne førstkommende fredag. Kristoffersen har fortsatt et håp om å rekke åpningen - så sant folk er villige til å ta en ny runde med pepperkakehus-baking.

— Jeg ber alle om å trå til. Vi må mobilisere alt som kan krype og gå for å få Pepperkakebyen på plass til helgen, sier Kristoffersen - som erkjenner at det vil bli et voldsomt løft.

Noen byggverk er fortsatt intakte; Rosenkrantztårnet, Andreas og Steffen-huset, og Grieghallen. Men Kristoffersen vil nå be bidragsyterne om å bake det samme huset en gang til. Han har også vært i kontakt med Baker Brun, som leverte de 650 husene til lørdagens pynting. Foreløpig er det usikkert om det vil være mulig å få nye hus herfra, med påfølgende reprise av pynteverkstedet.

— Men vi har klart utrolige ting før. Og vi må jo ha en pepperkakeby, sier Kristoffersen.

I så fall blir det en pepperkakeby med vakthold.

Slik kan du bidra

Allerede i løpet av søndagsformiddagen har bergenserne vist stort engasjement for den ødelagte Pepperkakebyen.

— Jeg har vært i kontakt med mange som allerede er i gang med å bygge nytt hus, sier Kristoffersen.

- Hvor kan folk som vil bidra henvende seg?

— Det er bare til å sette i gang med å bake. Fra i morgen rigger vi opp et telt utenfor Pepperkakebyen som vil fungere som mottak for nye hus. Vi har også en sjefsdekoratør i sving, men folk med sans for dekor, kan også melde seg.

- Har du tro på at det blir åpning av Pepperkakebyen på fredag, som planlagt?

— Nå skal vi i alle fall rydde opp først, så får vi håpe på det beste. Men jeg er rørt over folks engasjement, sier han.

**Les også:

Næringslivet starter kronerulling**

Stort engasjement

I bt. nos kommentarfelt og på Facebook hagler det med kommentarer etter ødeleggelsene.

Yngve Johnsen oppfordrer barnehager til å begynne uken med å lage nye pepperkakehus:

Kjempemobilisering på gang! Veldig bra!!! Men ungene burde få en sjanse til å være med på gjenoppbyggingen — omtrent på samme måte som de leverte. Oppfordrer skoler og barnehager til å ta "fri" fra annet gjøremål mandag eller tirsdag - og lage husene sine på nytt. Dette vil gi barna en følelse av å "kjempe mot det vonde".

— En passelig samfunnstraff for gjerningsmennene vil være å sitte med politivakt på Torgallmenningen å forklare hvorfor de har gjort dette til alle barna som har laget pepperkakehus, sier en far på 53 år til bt.no.

Klarer vi å gjenreise Pepperkakebyen på en knapp uke? Si din mening her.

KNUST: Det meste av Pepperkakebyen ligger nå i ruiner.FOTO: SILJE KATRINE ROBINSON
MALING: Gjerningsmennene har ikke nøyet seg med å knuse husene. De har også helt ut maling og sprøyet med et pulverapparat.FOTO: SILJE KATRINE ROBINSON
SPØKELSESBY: Bare en vegg står igjen av «Spøkelsesslottet».FOTO: SILJE KATRINE ROBINSON