• Dersom meteorologene får rett, frykter jeg det verste, sier Torkjell Kjosås i Kvamskogen vaktsentral.

Mye regn og snøsmelting gir fare for skred både på Vestlandet og i Midt-Norge onsdag, varsler Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE). Områder med mye nysnø er spesielt utsatt, og varselet omfatter både jord-, sørpe- og flomskred.

Onsdag er det meldt mellom 50 og 80 millimeter regn på Kvamskogen.

- Kan bli store skader

Torkjell Kjosås forteller at han frykter ras og oversvømmelser på Kvamskogen grunnet mye snø, milde temperaturer og store nedbørsmengder.

— Dersom det blir like mye nedbør som meteorologene tror, er jeg redd det det kan bli store ødeleggelser her. Det kan nok bli skikkelig flom, sier Kjosås.

Han frykter det kan bli store skader på campingplassene som ligger utsatt til.— Jeg er redd det vil gå ras i elven som tetter avløpene. Det ligger allerede en del snø i elvene og bekkene, dersom der kommer enda mer kan det bli tett. Det er mange campingsplasser her. Dersom det går ras, kan disse få store vannskader. Også veiene kan bli forvandlet til badebasseng. Nå er det bare å krysse fingrene for at det ikke blir så ille, sier han.

– Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Fare for utløsning av sørpeskred gjelder kun i områder med mer enn 50 centimeter snø. Områder med mye nysnø er spesielt utsatt, skriver NVE.

– Sørpeskred kan løses ut i slake hellinger der vann samles opp. Skredene kanaliseres ofte ned forsenkninger og bekkeløp og kan da utvikle seg til flomskred. Rensing av dreneringsveier og stikkrenner anbefales, heter det videre.

OBS-varsel

Mandag ble det sendt ut OBS-varsel om 100 millimeter nedbør. Bergen slipper det verste, skal vi tro meteorologene.

— Nå ser det ut til at det verste været kommer nord i Hordaland og i Sogn og Fjordane, sier meteorolog Anne Solveig Andersen ved Vervarslinga på Vestlandet.

Men dette er altså bare en mager trøst oppi det hele, for selv om det i tirsdag formiddag er en sprekk i skydekket, kommer bygeværet for fullt i løpet av dagen.

Mildere temperaturer

— Det vil komme inn etter hvert nå, og i morgen kommer det frontnedbør. Da er det en varmfront som kommer inn over fylket. I morgen går dermed snøgrensen veldig høyt og temperaturene opp. Onsdag og torsdag blir fuktige, før det går over til bygevær torsdag kveld. Da går temperaturene litt ned igjen, sier Andersen.

Fredag er det stadig bygevær som vil prege Bergen.— Men da tror jeg nok det blir snø i fjellet, for da vil snøgrensen gå litt ned igjen, sier meteorologen.

Dermed kan det bli snødekte vinterferieveier for dem som setter kurs ut av Vestlandet hovedstad etter jobb fredag.

- Utnytt de gode periodene

— I helgen blir været litt roligere her i vest, men vi snakker ikke om strålende vinterferievær. Det er lavtrykksaktivitet som vil prege helgen og neste uke slik det ser ut nå, sier Andersen.

Hun anbefaler ferieglade å utnytte de gode periodene, for det blir et stykke mellom dem.

— I det store og hele er det bygevær som vil prege været i hele neste uke, slik det ser ut nå, er den nedslående beskjeden fra meteorologen, som legger til:

— Det kan hende at det blir litt mindre pålandsvind når man kommer lenger inn i landet, men det er vanskelig å si ennå. Lørdag og søndag får vi nordvestlig retning på vinden. Hvis den dreier litt mer på nord, slipper de indre områdene unna.