• Hendelsen har trolig ikke noe særlig innvirkning på valgresultatet. Enkelte synes kanskje til og med at dette er kult gjort av Schanche, sier valgforsker Frank Aarebrot.

ENDRE HOVLAND

Han reagerte med sinne da han fikk se Martin Schanches oppførsel.

— Jeg frykter smitteeffekten av dette. Det begynte med øl- og eggkasting fra publikum, og nå ser vi altså at tendensen flyttes opp ett nivå når det er politikerne selv som utøver volden, sier Aarebrot.

— Jeg trodde det norske demokratiet var for voksent til at vi skulle få slike tilstander. Det er en holdning i befolkningen at slike ting ikke er så farlig. Enkelte synes til og med det er kult. Slike velgeres holdning er helt på trynet, sier valgforskeren.

- Schanche tett i pappen

Han vil ikke uttale seg konkret om Schanche bør ekskluderes, men mer enn antyder at partiledelsen bør reagere.

— Frp har ekskludert folk for verbale overgrep før. Da må de bruke slegge når noen går løs på tørre never. Noen må fortelle Schanche at dette ikke er akseptabelt for han er tydeligvis så tett i pappen at han ikke forstår det selv, sier Aarebrot.

Skylder ikke på partiet

— Burde ikke Frp ha forutsett at slike problemer ville oppstå med temperamentsfulle Schanche i partiet?

— De kan da ikke nekte ham å bli aktivt medlem bare fordi han er en fargerik person! Men de må kunne forvente at han kan oppføre seg voksent. De som nå unnskylder Schanche må tydeligvis mene han er en rallykjørende guttunge som er full av testosteron og derfor kan gjøre som han vil. Det er viktig at vi behandler Schanche som et voksent menneske og da må det reageres negativt på en slik hendelse, sier Aarebrot.

— Tenk om Nils Arne Eggen skulle fått lov å oppføre seg på samme måte når han representer Arbeiderpartiet som han gjorde da han sto på sidelinjen for Rosenborg. Det ville blitt ville tilstander, sier Aarebrot.