— En gang var det så ille at jeg lette etter en politipatrulje som kunne gi meg kjøreforbud. Jeg har også stoppet en buss i rute på en bensinstasjon, betalt for vaskeutstyr av egen lomme og vasket frontruten før jeg turte å kjøre videre, sier en Tide-sjåfør bt.no har snakket med.

Han hevder han kan miste jobben for å snakke med pressen, og vil derfor ikke ha navnet sitt i avisen.

- Alvorlig

— Problemet er så alvorlig at det må frem i lyset. Jeg føler ikke at dette blir tatt seriøst tak i. Hvis jeg kjører på et menneske fordi jeg ikke ser, får jeg også sparken.

Sjåføren sier det danner seg et belegg på rutene som gjør det vanskelig å se i regnvær, sterkt sollys og i mørket. Kraftig gjenskinn i rutene fra trafikklys skal også være et problem.

— Vi blir sittende og myse. All konsentrasjonen rettes fremover, så en merker ikke om noen kommer løpende inn fra siden.

- Ikke tid til å vaske

På Tides interne debattforum er det flere sjåfører som er bekymret.

«Klart dette går på sikkerheten løs. Kjør Osveien med null sikt. Er ulykken ute, hva skal vi unnskylde oss med? Vi er jo forpliktet til å ha rene ruter. Vi kan jo fortelle politiet av vi ikke så en skitt.» , skriver en debattant.

«Frontruten er ubehagelig uklar i regnvær, akkurat som tåke. Det gjelder faktisk alle bussene jeg har kjørt i det siste.» , skriver en annen.

Noen oppfordrer til å kreve bytte av buss når fenomenet oppstår, mens andre foreslår å vaske ruten med Jif før en kjører.

— Vi har ti minutter på oss fra vi går inn porten til vi skal kjøre. Da må vi gjennom en sikkerhetssjekk, og rekker ikke å vaske vinduene. Det er heller ikke så lett å få tak i en ny buss når en er midt i en rute, kommenterer en sjåfør til bt.no.

Går gjennom rutinene

Kommunikasjonsleder Kaare Enæs i Tide Buss AS bekrefter problemet.

— Vi har fått en del tilbakemeldinger på dette i vinter og i vår. Belegg på frontruten kan i enkelttilfeller bidra til redusert sikt i regnvær.

Enæs sier selskapet nå går gjennom utstyr og vaskerutiner for å få bedre sikten.

— Det er mulig at det er såperester eller voks fra det automatiske vaskeanlegget som danner filmen. En annen mulighet er at det er spylevæsken eller vindusviskerne som er for dårlige.

Nye busser

I høst fikk Tide splitter nye busser, men Enæs tror ikke at selve bussene er problemet.

— Vi kartlegger hva som er gjort av endringer den siste tiden. Det kan være små detaljer som at en vaskedyse slipper ut for mye såpe. Det er viktig for oss at sjåførene jobber under skikkelige forhold, så vi håper dette løser seg i løpet av veldig kort tid.

Er du redd for å bli påkjørt? Si din mening.

xhib.jpg
PRIVAT