— Det er veldig utrivelig. Midt i uken er jeg den eneste som bor her. Han der kommer til å tenne på igjen. Han er galen, sier Himle, som er overbevist om at de tre brannene i området er påsatt.

Politiet regner det også som sannsynlig at det er en pyroman på ferde. Natt til søndag brant en hytte ned til grunnen på Øvre Allmenningen i Voss. En hytte på Rong fikk lettere skader, mens et uthus utenfor Rong fjellstove ble totalskadd.

Kjente røyklukt

Johannes Himle (66) er pensjonist, og bor omtrent 200 meter unna hytten på Øvre Allmenningen som brant ned til grunnen. Han er den eneste av de seks hytteeierne i området som bor på hytten nesten hele året. Natt til søndag våknet 66-åringen i 01.00-tiden da han kjente røyklukt.

— Jeg lurte på om det kunne være noe med ovnen, og sto opp for å sjekke den. Da jeg så det ikke var det, gikk jeg ut for å kikke, og så at det brant, sier Himle.

66-åringens første reaksjon var å løpe ut for å se etter biler som tilhørte hyttens eiere. Da han skjønte at det ikke var folk der, gikk han inn for å kle på seg, og ut igjen for å se hvordan det gikk med hytten.

Ildsøyle

— Jeg hørte to smell, og så sto en femti meter høy ildsøyle opp fra hytten. Det var de to gassbeholderne som røk, sier Himle.

På Øvre Allmenningen er det ikke mobildekning, så Himle og en annen nabo fikk ikke ringt politi og brannvesen umiddelbart. Naboen måtte kjøre fem kilometer inn til Rong for å få varslet om brannen.

— Da var det for sent å gjøre noe for hytten. Men jeg var redd for at brannen skulle kunne spre seg. Heldigvis var marken våt, så det tok ikke fyr i skogen, sier Himle.

66-åringen fikk ikke lagt seg før klokken fem om morgenen. Han har forklart seg for politiet, som han håper klarer å finne ut av saken.

— Men jeg kommer til å ligge med vinduet åpent, så jeg hører hvis det skjer noe. Det er veldig utrivelig å tenke på at det går en slik fyr løs, særlig fordi jeg bor alene her i midtuken, sier Himle.

Etterlyser mørk Golf

Politiet fikk melding om brannen ved Rong fjellstove 01.30-tiden natt til søndag. Mens de holdt på å slukke denne brannen, fikk de melding om brannen på Øvre Allmenningen av Johannes Himles nabo. Hytten sto ikke til å redde.

Ikke lenge etter fikk politiet melding om en ny brann, bare om lag tre hundre meter unna Rong fjellstove. Det var de som bodde i hytten som varslet om at det brant i kledningen og i en benk. Hytten fikk ikke alvorlige skader.

— Vi er fortsatt tidlig i etterforskningen, men det er nærliggende å tro at brannene er påsatt, sier politioverbetjent Lars Fykse til Bergens Tidende.

En mørk Golf skal natt til søndag ha kjørt fra Rong i retning Voss. Politiet ønsker å komme i kontakt med føreren eller personer som har observert bilen.

— Vi er interessert i tips fra publikum. Etterforskningen pågår for fullt, vi avhører vitner, og har foretatt tekniske undersøkelser på brannstedene, sier Fykse.

ENGSTELIG: Johannes Himle bor like ved en av hyttene som brant ned, og liker ikke tanken på at en pyroman kanskje går løs i området.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ